Editorial

11/06/2014 - 21:27

Editorial - Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

yle="text-align: justify;">Και ξαφνικά το facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με το «Πληκτρολόγησε τη διεύθυνσή σου στα ελληνικά και δες το σπίτι σου». Ξαφνικά και στη Μυτιλήνη ανακαλύψαμε το Street View (χωρίς να το ξέρουμε...)
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Στις 15/12/2011 το Lesvosnews.net αναφέρει:
Αρκετοί κάτοικοι της πόλης μας ξαφνιάστηκαν (αφορά την περίοδο αρχές Δεκεμβρίου 2011)  βλέποντας δυο... περίεργα αυτοκίνητα να κάνουν βόλτες στους δρόμους της Μυτιλήνης. Αυτοκίνητα με αρκετές κάμερες και κεραίες στην οροφή τους. Αυτά τα αυτοκίνητα, λοιπόν, είναι της αμερικανικής εταιρείας Google, που καταγράφουν δεδομένα για τις υπηρεσίες τής Google Maps και Google Street View.Τα δυο αυτοκίνητα χρώματος ασημί, με πολλά αυτοκόλλητα πάνω τους καθώς και μια σχάρα με κάμερες και έναν μπλε φάρο, εθεάθησαν χθες το βράδυ, καθώς και σήμερα το πρωί, στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μείνουν αρκετές ημέρες στο νησί μας. Τα οχήματα της Google, ενώ κινούνται συλλέγουν τεράστιο όγκο δεδομένων, καταγράφοντας τοπογραφικά και φωτογραφικά δεδομένα, τα οποία αργότερα θα υποστούν επεξεργασία και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της εταιρείας, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας κατά πολύ τα ήδη υπάρχοντα δορυφορικά δεδομένα. Οι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν καλά τη χαρτογραφική υπηρεσία τής Google (maps.google.com ή μέσω του προγράμματος Google Earth), με την οποία ο καθένας μπορεί να δει χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες ολόκληρης της Γης, πανοραμικές, καθώς και εικόνες από το έδαφος, που δείχνουν το πώς φαίνεται μια πόλη σε κάποιον που την περπατάει (Street View). Αυτές οι εικόνες, λοιπόν, θα είναι διαθέσιμες πλέον και για την πόλη μας παρουσιάζοντας ακόμη καλύτερα τις ομορφιές του νησιού μας σε όλον τον πλανήτη.
Τι είναι όμως το Street View
Η υπηρεσία εικονικής περιήγησης της Google, Street View, περιλαμβάνει φωτογραφίες δρόμων, σπιτιών και κτιρίων, οι οποίες «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να τις δει δωρεάν. Εκτός από εικόνες 360 μοιρών, οι χρήστες μπορούν να πάρουν οδηγίες για το πώς μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους.
Για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων η Google έχει καλύψει τα πρόσωπα και κάθε άλλο προσωπικό δεδομένο (πχ αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτων)
Εδώ και μερικές μέρες η πόλη της Μυτιλήνης (όπως και άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα) είναι στο Street View. Επιτήδειοι δημιούργησαν μια εφαρμογή που πληκτρολογείς τη δ/νση του σπιτιού και βλέπεις φωτογραφίες του σπιτιού. Αυτή η εφαρμογή δεν είναι παρά μια απάτη αφού ουσιαστικά χρησιμοποιεί τα δεδομένα του Street View.
Καλό είναι λοιπόν πριν κοινοποιούμε «τρομοκρατικές δημοσιεύσεις» να αναζητάμε περισσότερα στοιχεία. Το Street View κρατάει "λεπτές ισορροπίες" στα προσωπικά δεδομένα αλλά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφοριών και προβολής της πόλης μας. Ας μην κοινοποιούμε λοιπόν τις "τρομοκρατικές δημοσιεύσεις" όσων απλά επιδιώκουν κέρδη από εφαρμογές που απλά μεταφέρουν στοιχεία από άλλες εφαρμογές.
Όλες οι φωτογραφίες είναι από Street View.
 

Μοιράσου το άρθρο!