Editorial

10/04/2014 - 06:17

Editorial - Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 10 Απριλίου 2014
Μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να καταστρέφει μνημεία του νησιού μας επειδή έχει το χρήμα; Μπορεί μια εταιρεία να απειλεί και να στέλνει εξώδικα ακόμη και στους κατοίκους;  Τελικά τι συμβαίνει στον οικισμό της Κουρνέλας Πλωμαρίου;
Σύμφωνα με επιστολή κατοίκων της περιοχής : Στον οικισμό Κουρνέλας Πλωμαρίου υπάρχει μια πολύ παλιά βρύση με γούρνες, σε δημόσιο χώρο. Μαρτυρίες Παλιών κατοίκων μιλάνε για επιγραφή με έτος ανακατασκευής το 1815.
Ιδιώτης- εταιρία που έχει ελαιόκτημα με σαφή όρια όπισθεν της βρύσης σε εργασίες που έκανε στις 27/3/2014 (δρόμο για να μπει στο κτήμα του) με μπουλντόζα ακριβώς στα θεμέλια της βρύσης με αποτέλεσμα τη καταστροφή του παλιού πλακόστρωτου (πατωμένη) που οδηγούσε στη βρύση, ζημίες στη μια από τις δυο γούρνες καθώς και στη γωνία της πεζούλας με μια αρχαία ελιά που βρίσκεται στο δημόσιο χώρο γύρω από την εν λόγω βρύση.
Στην παρέμβαση των κατοίκων για το σταμάτημα των καταστροφών η αστυνομία απάντησε με τηλεφωνήματα για μη παρακώληση έργου, ο δε εκπρόσωπος- μεσίτης της εταιρίας εμφανίστηκε προκλητικός μετά το πέρας των εργασιών και ανακοίνωσε αγωγές κατά κατοίκων και άλλων απειλών, καθώς όπως λέει αυτοί που εκπροσωπεί είναι μεγάλοι και τρανοί!
Η επιστολή των κατοίκων δημοσιεύτηκε αρχικά στο plomarinews.gr και αργότερα στο lesvosnews.net
Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι ακόμη πιο «συγκονιστική» Κάτοικος της περιοχής μας αναφέρει: Την Παρασκευή 4 Απρίλη έγινε στο πρώην Δημαρχείο Πλωμαρίου, συνάντηση του αντιδήμαρχου κ. Γυμνάγου, της προέδρου της Δημ. κοινότητας Πλωμαρίου κ. Καμπάνη και κατοίκων- ιδιοκτητών-φίλων της Κουρνέλας, σχετικά με το όλο θέμα. Εκεί τέθηκαν για μια ακόμη φορά οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις σχετικές με το καθεστώς της "ιδιοκτησίας" της εν λόγω βρύσης. Οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι κατέθεσαν την μαρτυρία (κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι έχουν ή είχαν οποιαδήποτε σχέση με την Κουρνέλα): ότι η συγκεκριμένη βρύση ήταν και είναι "δημόσιας χρήσης". Ζήτησαν δε από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες , με την βοήθεια δικηγόρων του Δήμου, να μεριμνήσουν για το όλο θέμα και πήραν από αυτούς την θετική υπόσχεση ότι αυτό θα γίνει άμεσα.
Επίσης πρέπει να γίνει γνωστό ότι: έχουν σταλεί  δικηγόρο της εταιρείας (στοιχεία στη διάθεση του Lesvosnews.net) που έχει αγοράσει πολλά οικήματα και κτήματα στην Κουρνέλα, (καθώς και το επίμαχο κτήμα μπροστά και έξω απ την περίφραξη του οποίου βρίσκεται η αρχαία βρύση) τρία -προς το παρόν- εξώδικα για την υπόθεση: ένα στον ιδιοκτήτη του  plomarinews, επειδή ανάρτησε την διαμαρτυρία των κατοίκων-ιδιοκτητών και φίλων της Κουρνέλας (που ισχυρίζονται τα όσα ισχυρίζονται βασισμένοι σε πραγματικά γεγονότα και τίποτε παραπάνω), και τα άλλα δυο σε κατοίκους της Κουρνέλας, επειδή διαμαρτυρήθηκαν προασπιζόμενοι τη δημόσια χρήση της βρύσης και ζητώντας -τι πιο φυσικό- την μη περαιτέρω επέμβαση χωρίς παρουσία ειδικού καθώς και την αυτονόητη συνέχιση της κοινοχρησίας του νερού που είναι η "ζωή" του χωριού. Παρεπιπτόντως, εκτός από τις μαρτυρίες όλων ανεξαιρέτως των "παλιών", και εκτός της καταγραφής της βρύσης στο βιβλίο του Μάκη Αξιώτη ως "Δημόσια κρήνη της Κουρνέλας", η βρύση αυτή είναι καταγεγραμμένη και ως "μνημείο" και στην εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων Μυτιλήνης. (αν και στα εξώδικα που στάλθηκαν από την Εταιρεία, έχει...υποβιβαστεί ... σε απλή "γούρνα" ,όπως την αναφέρουν).


Το θέμα αποκτά σοβαρές διαστάσεις. Δεν μπορεί καμία εταιρεία να απειλεί κατοίκους και να μοιράζει εξώδικα. Δεν μπορεί ο λαλίστατος Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος να σιωπά.
Αν κάτι έχει αυτό το νησί είναι ο πολιτισμός του.  Ακόμη και η βρύση με τόσο μακριά ιστορία αποτελεί μνημείο του νησιού μας και  χρήζει προστασίας . Να αναδειχθεί η βρύση και όχι να καταστραφεί. Αναμένουμε για το θέμα και την τοποθέτηση όλων των υποψηφίων Δημάρχων. Να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα μνημεία και τον πολιτισμό μας.

Μοιράσου το άρθρο!