Editorial

11/09/2014 - 07:21

Editorial - Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014
Πρώτο κουδούνι σήμερα για χιλιάδες μαθητές. Η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους γνωστή.  Τώρα πως φθάνουμε κάθε χρόνο στο άνοιγμα των σχολείων με αρκετά προβλήματα είναι μια λογική απορία που μάλλον δεν έχει λογική απάντηση.
Στο παρά πέντε βρέθηκε λύση για τα μαθητικά δρομολόγια. Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και βρέθηκε προσωρινή λύση μέχρι να «τρέξουν» οι διαγωνισμοί και οι απευθείας αναθέσεις.  Ευθύνες βαραίνουν την  προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή που δεν έτρεξε τις διαδικασίες καθώς στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Λέσβου.  Και για άλλη μια φορά οι μαθητές θα περιμένουν να καλυφθούν τα κενά με αναπληρωτές και αργότερα με ωρομίσθιους.  Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τους 67 αναπληρωτές που ζητήθηκαν τελικά τοποθετήθηκαν οι 19. Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως  Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί.  Το ερώτημα για άλλη μια φορά είναι γιατί αυτά τα κενά δεν μπορούν να καλυφτούν πριν ανοίξουν τα σχολεία. Τι λογική είναι αυτή που λέει ότι πρώτα πρέπει να δούμε το πρόβλημα και μετά θα βρούμε λύσεις με μπαλώματα...
Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στα Ολοήμερα Σχολεία. Μεγάλες ελλείψεις  (πάνω από 20 δάσκαλοι απουσιάζουν από τα σχολεία της Λέσβου) και ένας σωστός θεσμός θα οδηγηθεί σταδιακά στην απαξίωση και στην κατάργηση.
Η ΟΛΜΕ (και η τοπική ΕΛΜΕ)  μπορεί να φωνάζει για διορισμούς αλλά καλό θα είναι να δούνε και οι εκπαιδευτικοί τα δικά τους ωράρια... Να μην ξεχνάμε στις άλλες χώρες ότι οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν περισσότερες ώρες.  Να μην αναφερθούμε για την παραπαιδεία... για τους καθηγητές της Μυτιλήνης που «ψαρεύουν» μαθητές για ιδιαίτερα μαθήματα μέσα από την τάξη τους.  Η έναρξη του σχολικού  έτους σημαίνει οικονομική αφαίμαξη των γονέων. Ο μύθος της «δωρεάν παιδείας» απλά είναι μύθος...
Η παιδεία δυστυχώς δεν αποτελεί σοβαρή υπόθεση για την Κυβέρνηση.  Όταν κάνεις υπολογισμούς μόνο με λογιστικά κριτήρια τότε σίγουρα έχει χαθεί η ουσία της υπόθεσης.
Αλλά ας σκεφτούμε και κάτι ευχάριστο.  Τα «πρωτάκια» που από φέτος ξεκινάει  το ταξίδι τους. Με δάκρυα στα μάτια ή με χαμόγελα  πρώτη μέρα στο σχολείο!  Όλοι θυμόμαστε τη δική μας « πρώτη φόρα». Όπως και να το κάνουμε είναι μια μέρα που μένει χαραγμένη στη μνήμη.  Καλή αρχή λοιπόν για τα «πρωτάκια» και καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές της Λέσβου. Τα προβλήματα να τους πεισμώνουν και να τους κάνουν ακόμη πιο δυνατούς.

Μοιράσου το άρθρο!