Editorial

14/11/2013 - 06:00

Editorial - Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
Αντιδήμαρχος Λέσβου: Έκανε αίτηση το παιδί σου  για τα 5μηνα;
Πολίτης:  Τι αίτηση;
Αντιδήμαρχος Λέσβου: Αυτά που βγήκαν τώρα τα αποτελέσματα. Από τον ΟΑΕΔ. Θα πάρει πολλά άτομα ο Δήμος
Πολίτης: Ήθελε κάρτα ανεργίας;
Αντιδήμαρχος Λέσβου: Ναι.
Πολίτης: Δεν είχε
Αντιδήμαρχος Λέσβου: Να πάει να βγάλει. Θα βγει κι άλλη πρόσκληση τις επόμενες μέρες.
Πολίτης: Ευχαριστούμε
Αληθινός διάλογος την ημέρα της Γιορτής Κάστανου στην πλατεία της Αγιάσου.

 Και η δεύτερη πρόσκληση βγήκε προχθες. Άλλες  219 θέσεις  «Κοινωφελούς Εργασίας» στη Λέσβο από τον ΟΑΕΔ.  Περιλαμβάνει κυρίως θέσεις ΠΕ/ΤΕ.  Αυτό που ξέχασε να πει ο Αντιδήμαρχος είναι ότι αφορά θέσεις με μισθό έως 490 ευρώ το μήνα! (Η αμοιβή όσων απασχοληθούν σε κοινωφελή εργασία θα είναι 490 ευρώ, αν πρόκειται για ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη) Και ο Αντιδήμαρχος ένιωθε ίσως και χαρούμενος που πούλησε ένα είδος «εκδούλευσης» στους υποψηφίους ψηφοφόρους του.
Η τρέχουσα πρόσκληση είναι η δεύτερη πρόσκληση «Κοινωφελούς Εργασίας». Όπως στην πρώτη έτσι και τώρα το ενδιαφέρον είναι τεράστιο.  Τεράστιος ανταγωνισμός για 5 μήνες εργασία με μισθό 490 ευρώ! Εργασιακός μεσαίωνας που πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητος! Όλα αυτά τα «τρυκ» για μείωση της ανεργίας και παράλληλα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από το ίδιο το κράτος αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις. Και εδώ δεν φταίει ο κακός εργοδότης που εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο αλλά το ίδιο το κράτος που φιλοδοξεί να στελεχώσει το μηχανισμό του με ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης. Οι διαμαρτυρίες για αυτά τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» ελάχιστες. Συνηθίζουμε σιγά-σιγά στην εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση.  Πόσο ακόμη; Άγνωστο.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι με αυτά τα προγράμματα «εκτονώνουν» τη κοινωνική δυσαρέσκεια και στελεχώνουν και το κρατικό μηχανισμό είναι βαθειά γελασμένοι. Και αυτός που θα προσληφθεί με 490 ευρώ θα βρίζει και αυτός που δεν θα προσληφθεί θα βρίζει. Και αυτός που θα πληρώνεται 490 ευρώ θα προσφέρει τα ελάχιστα και …. ουσιαστικά τίποτα δεν κερδίζεται! Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει. Η σιωπή της κοινωνίας μάλλον πρέπει να μας ανησυχεί. Περισσότεροι πεινασμένοι (στην κυριολεξία)  αποτελούν «εύφλεκτο υλικό»  και ως γνωστόν «μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή»

Ένας κάτοικος της Αγιάσου  που παρακολουθούσε τη στιχομυθία  στην πλατεία χωριού σχολίασε στην παρέα του  ειρωνευόμενος τον Αντιδήμαρχο «Ι καλύτιρους μάστουρας είνι τσ' κατσίκας ι κώλους π' κάν' κουμπουλόγια.» *

(* μετάφραση: Ο καλύτερος μάστορας είναι της κατσίκας ο πρωκτός που «παράγει» περιττώματα μικρού σχήματος που μοιάζουν με χάντρες κομπολογιού )

Και ο όγκος των περιττωμάτων αυξάνει …

Μοιράσου το άρθρο!