Editorial

20/02/2014 - 06:36

Editorial - Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014
Η απόφαση ήταν σίγουρη.Και έτσι έγινε.Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε την παράταση στις άδειες λειτουργίας των ελαιοτριβείων.Το ίδιο έκανε και τα προηγούμενα χρόνια,αλίμονο αν δεν το έκανε φέτος που είναι και προεκλογική χρονιά.
Το άλλοθι τους είναι ισχυρό.Να προστατέψουμε τους ελαιοπαραγωγούς να εισπράξουν το ποιοτικό παρακράτημα και να προστατέψουμε τους επιχειρηματίες.Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σε δεύτερη μοίρα. Η συζήτηση θα καταλήγει πάντα στο ίδιο συμπέρασμα.Προσωρινές άδεις και βλέπουμε.
Παρακολουθώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο εύκολα διαπιστώνεις την προσπάθεια να προστατευθούν οι ελαιοτριβείς – επιχειρηματίες.Επικαλούνται την απουσία τεχνογνωσίας  για την επεξεργασία του κατσίγαρου, επικαλούνται  ασάφειες στο νομοθετικό πλαίσιο, επικαλούνται αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων.  
Και νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και τεχνογνωσία υπάρχει και επενδύσεις μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Περιφέρεια δεν είναι υπεύθυνη να υποδείξει στους ελαιοτριβείς μέθοδο επεξεργασίας του κατσίγαρου. Δεν πουλάει τεχνογνωσία ή εξοπλισμό η Περιφέρεια ! Ας το καταλάβουν αυτό οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να αδικεί τους σοβαρούς ελαιοτριβείς που κάνουν επενδύσεις με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και να δίνει σε όλους άδειες χωρίς κανένα κριτήριο.
Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε για το αν ο κατσίγαρος ρυπαίνει ή  όχι το περιβάλλον !!! Θαυμάζουμε το μέγεθος και τις γνώσεις των Περιφερειακών Συμβούλων! Όπως έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια τα εν λόγω απόβλητα είναι φυτοτοξικά (καθώς περιέχουν φαινόλες), έχουν μεγάλο οργανικό φορτίο, όξινο PH και υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά στερεά.
Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε εμείς τις λύσεις. Λύσεις έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές. Πρώτο βήμα η μετατροπή των ελαιοτριβείων από του  κλασικού τύπου-τριφασικά (πιεστικά) σε σύγχρονα-διφασικά (φυγοκεντρικού τύπου). Δεύτερο βήμα να δημιουργηθούν ομάδες ελαιοτριβέων που θα εφαρμόσουν από κοινού μεθόδους επεξεργασίας του κατσίγαρου. Όσο η Περιφέρεια δίνει άδειες οι ελαιοτριβείς θα βολεύονται .
Οι ελαιοπαραγωγές χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος δεν αφήνουν καμιά ποσότητα ελαιολάσπης (που προκύπτει από τον κατσίγαρο) να καταλήγει χωρίς επεξεργασία σε ποτάμια, θάλασσες και λίμνες, αλλά τις επεξεργάζονται για την παραγωγή βιομάζας, εδαφοβελτιωτικών υλικών και ζωοτροφών. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ειδικής επεξεργασίας της ελαιολάσπης υπερκαλύπτεται από την ωφέλεια που προκύπτει από τα προϊόντα της επεξεργασίας.
Τέλος είναι προς τιμήν του Περιφερειακού Συμβούλου Μιχάλη Μπάκα που ψήφισε «όχι» στο κλασικό ρουσφέτι του Περιφερειακού Συμβουλίου. 29 "ναι" στην παράταση λειτουργίας των ελαιοτριβείων (και στην ρύπανση) και 1 "όχι". 29 Περιφερειακοί Σύμβουλοι συνιστούν κατσίγαρο, αυτοί ξέρουν!
ΥΓ Και του χρόνου θα δημοσιεύσουμε το ίδιο κείμενο γιατί το ρουσφέτι θα επαναληφθεί.

Μοιράσου το άρθρο!