Editorial

20/03/2014 - 06:09

Editorial - Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014
Η Πρώτη Μέρα της Άνοιξης - Εαρινή Ισημερία.
Η Εαρινή Ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Έρχεται η άνοιξη, η ωραιότερη εποχή του χρόνου! Η αλλαγή των εποχών καθορίζεται από τη θέση της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Ανάλογα με το έτος η πρώτη μέρα της άνοιξης ποικίλει ανάμεσα στις 19, σπανιότερα, στις 20 και 21 Μαρτίου.
Φέτος η εαρινή ισημερία πραγματοποιήθηκε στις 05:14 ώρα Γκρίνουιτς της 20ής Μαρτίου, ενώ για την Ελλάδα, όπου υπάρχει διαφορά δύο ωρών, η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της και τυπικά στις επτά και τέταρτο σήμερα το πρωί.
Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η άνοιξη συνήθως αρχίζει στις 21 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη, κυρίως στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Παρόλα αυτά έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι παραδοσιακά η άνοιξη ξεκινά στις 21 Μαρτίου. Στην Ευρώπη η τελευταία φορά που η άνοιξη μπήκε στις 21 Μαρτίου, ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα αργήσει πολύ, αφού αυτό θα ξανασυμβεί το 2102.
Αλλά ας μην σας κουράσουμε με τέτοιες γνώσεις... πάμε στις ευχές για την Άνοιξη (από τον Οδυσσέα Ιωάννου)
- Να είναι εύκολη. Όλο της το μακελειό να το εξαντλήσει στα χρώματα.

- Να είναι δύσκολη. Όχι στις ηδονές με πιστωτικές.

- Να το βουλώσουν τα κακά νέα. Ας σεβαστούν τουλάχιστον το πένθος μας. Βγήκαμε από έναν χειμώνα που φίλοι γλίστρησαν από τα χέρια μας σαν ποτήρια.

- Πιο ευτυχισμένα τραγούδια. Όχι χαρούμενα. Χορτάτα.

- Λίγο καπνό λιγότερο. Είπαμε, έχει καταντήσει εκπόρνευση πια.

- Tώρα που αρχίζει να λύνεται το φως έξω, να ζεστάνω τη σχέση μου με λέξεις του Σεφέρη και του Σικελιανού που τις λοιδόρησα όταν ερωτεύτηκα άλλες πιο τραχιές, της σύγκρουσης. Ακρογιάλια, αγιοκέρια, ξεροβόρι, μόχθος, λησμονιά, λιόδεντρο, ολάκερα, ακέρια, καρδιοχτύπι, καταμεσήμερο, αγροικά…

- Η αταξία της άνοιξης είναι μια μικρογραφία του χάους. Θέλει λίγο συμμάζεμα μην χάσεις το μυαλό σου. Με τις μισές μας αμπάριζες καμμένες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πίνοντας τα βρωμόνερα της υποταγής, το μόνο στοίχημα που παίζεται είναι να πετάς και με ένα φτερό.

- Η επιθυμία. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί που τόλμησαν να σταθούν δίπλα της, λίγοι και άχρηστοι σαν ασώματοι εραστές.

- Αν ήμουν είκοσι χρονών θα παρακαλούσα τα κορίτσια να ανοίγουν τα πόδια τους σαν τριαντάφυλλα. Τώρα ζητάω ένα παίξιμο των βλεφάρων.

- Και για την πολιτική; Ούτε κουβέντα; Οι κακοί δεν αλλάζουν. Αλλά δεν αλλάζουν ούτε οι καλοί. Θα χτυπηθούν μετωπικά οι σιγουριές μας, όχι εμείς.

- Παρερμηνεύοντας το παραπάνω, το καινούριο viral που διακινείται είναι πως η ιδεολογία είναι τροχοπέδη για την ανθρωπότητα! Δεν μπορεί, κάτι άλλο θα εννοούν. Εκφράστε το λίγο καλύτερα.

- Να βγούμε σώοι. Αν το αξίζουμε.

 

(φωτογραφία Αντώνης Γκιγκιλίνης)

Μοιράσου το άρθρο!