Editorial

21/11/2013 - 05:23

Editorial - Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013
O τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου είναι σχεδόν προκλητικός: «Διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση».  Η πρόσκληση αναφέρει: Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο σωστός τίτλος θα ήταν «Διαφθορά και Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Ομιλητές εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα είναι στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  
Όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει την πρωτιά στη διαφθορά τέτοιες εκδηλώσεις – συζητήσεις ακούγονται  ως «ανέκδοτο». Για το έτος 2012 η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή αναφέρει ότι πρωταθλήτρια στη διαφθορά παραμένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι Δήμοι αποτελούν το επίκεντρο του ελέγχου στο 35,9% των υποθέσεων. Με πολύ μικρότερα ποσοστά, ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες (18,1%) και οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς (13,7%).
Τη μεγαλύτερη θεματική κατηγορία αποτελούν οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%) και ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3% των υποθέσεων), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες όπως οι μεταφορές, τα δημοτικά έργα, οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και το περιβάλλον με μικρότερα ποσοστά.
Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις.
Οπως διαπιστώνει ο Λέανδρος Ρακιντζής(φώτο), «η απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση, μεταβίβαση στους δήμους αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κεντρικής διοίκησης, οι ανεπαρκείς μελέτες για την εκτέλεση έργων που πολλές φορές γίνονται σκοπίμως για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες, η κατάτμηση των έργων ώστε να γίνεται απευθείας ανάθεση για ποσά που άλλως θα απαιτείτο η διενέργεια διαγωνισμών, είναι μερικοί από τους παράγοντες που, σύμφωνα με την έκθεση, ευνοούν την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Καθημερινώς δε διαπιστώνονται υπεξαιρέσεις σε βάρος των ταμείων των δήμων, αποτέλεσμα μη επαρκούς ελέγχου εκ μέρους των δημάρχων.
Και προσέξτε όλα αυτά αφορούν το έτος 2012, στην Ελλάδα των «Μνημονίων»
Αν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου θέλουν να κάνουν κάτι αποτελεσματικό κατά της διαφθοράς ας ακούσουν τους πολίτες. Να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία καταγγελιών που θα την αποτελούν και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μεγάλο πρόβλημα με τη διαφθορά κυρίως στις μικρές κοινωνίες είναι ότι ο πολίτης δεν ξέρει που «θα βρει το δίκιο του». Όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι παράγοντες διαφθοράς αλλά έχουν συνηθίσει να μην μιλάνε, Ιδού λοιπόν η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκδήλωσης: δημιουργήστε υποδομές ώστε να ακούγονται και να εξετάζονται οι καταγγελίες των πολιτών.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η συζήτηση της Παρασκευής κ. Γιακαλή, κ. Βουνάτσο θα είναι φιλολογική συζήτηση …

 

Σχετικός σύνδεσμος εκδήλωσης:

http://goo.gl/PHbHix

Μοιράσου το άρθρο!