Editorial

21/05/2014 - 20:50

Editorial - Πέμπτη 22 Μαΐου 2014


Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια μεγάλη ήττα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε σχέση με τις προσδοκίες και τα ποσοστά στην υπόλοιπη Ελλάδα). Ίσως δεν φταίει μόνο το πρόσωπο της Αγλαΐας Κυρίτση. Αν και για αυτή την επιλογή υπήρχαν διαφωνίες. Το να ανακαλύψεις προεκλογικό την Χιώτικη καταγωγή σου δεν σημαίνει ότι έχεις και αγνό ενδιαφέρον για το Βόρειο Αιγαίο. Η Αγλαΐα Κυρίτση μπορεί να ήταν σύμβολο του αγώνα της ΕΡΤ αλλά στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και σε ένα ακόμη ατόπημα. Ετοίμασε διαφημιστικό σποτ με την τελευταία συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να καπηλευτούν τον αγώνα των εργαζομένων; Κάτω από αυτό το πλαίσιο η υποψηφιότητα της Αγλαΐας Κυρίτση απέκτησε σταδιακά αρνητικές διαστάσεις.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Μη έχοντας σχέσεις με πρόσωπα και προβλήματα της Λέσβου ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έτρεξε να αγκαλιάσει την Αγλαΐα Κυρίτση τόσο σφιχτά που την έπνιξε. Μαζεύτηκαν στο ψηφοδέλτιο της Αγλαΐας Κυρίτση μια σειρά από βαθιά κομματικά στελέχη που εδώ που τα λέμε δεν έχουν και την καλύτερη προϊστορία στα πολιτικά πράγματα της Λέσβου. Είναι τα «παπαγαλάκια» που δημοσίευσαν σε ιστοσελίδες τους δημοσκοπήσεις για θρίαμβο της Αγλαΐας Κυρίτσης. Δυστυχώς μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς μια σειρά από αξιόλογα στελέχη του ψηφοδελτίου της Αγλαΐας Κυρίτση δεν αναδείχτηκαν… Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί του κομματικού μηχανισμού… Κάτι ψελλίζουν ότι δεν ακούστηκε ο λόγος τους κτλ. Αν θέλει η Αγλαΐα Κυρίτση να μείνει στο Αιγαίο τότε θα πρέπει να κάνει πέρα το βαθύ κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Την καταστρέφει!  
Σε μια δύσκολη εποχή και με τους ψηφοφόρους να είναι σαν κινούμενη μάζα δεν είναι εύκολες ούτε οι προβλέψεις ούτε οι αναλύσεις. Δεν είναι ανάγκη να υποτιμάμε το εκλογικό σώμα.
Αν θέλουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από τις εκλογές είναι η ανάγκη για καθαρές και εφικτές κουβέντες. Καλό το όραμα αλλά χρειάζεται και ο ρεαλισμός. Αν υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο που να συνδυάζει όραμα, ρεαλισμό χωρίς κομματικούς μηχανισμούς ίσως κάτι να άλλαζε…
Τώρα όμως το ζευγάρι κλείδωσε. Καλογήρου και Γιακαλής. Διαλέχτε...

Μοιράσου το άρθρο!