Editorial

24/10/2013 - 05:55

Editorial - Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
Ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί περιστατικό που να θυμίζει τη «Μαρία» του καταυλισμού των Ρομά στα Φάρσαλα. Δυστυχώς τέτοιο περιστατικό είχαμε χθες στη Μυτιλήνη. Αν δεν υπήρχε η «Μαρία» των Φαρσάλων δεν θα είχε συμβεί τίποτα στη Μυτιλήνη. Ξαφνικά όλοι έγιναν περισσότερο προσεκτικοί, σε ληξιαρχεία και νοσοκομεία. Ξαφνικά αρχίσαμε να βλέπουμε ότι δεν βλέπαμε.
Ας μη βιαστούμε όμως να εξαντλήσουμε την «αυστηρότητά» μας επάνω στους Ρομά και να θεωρήσουμε ότι όλοι κάνουν εμπόριο μικρών παιδιών. Αν δεν έχουμε γνώσεις για το εθιμικό τους δίκαιο, για τις συνήθειές τους είναι εύκολο να βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα.
Η υπόθεση του μικρού αγοριού στη Μυτιλήνη ίσως να είναι περισσότερο απλή και να μην χρειάζεται τόσος «θόρυβος». Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει, η μητέρα του παιδιού είναι γνωστή σύμφωνα με δηλώσεις των συγγενών των κατηγορουμένων. Οι αστυνομικές αρχές βέβαια από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για «αρπαγή» μιας και οι «γονείς» του παιδιού δεν είχαν τα νόμιμα έγγραφα για να δηλώσουν το παιδί τους στο ληξιαρχείο.
Το περιστατικό της Μυτιλήνης έδωσε τροφή για μια σειρά από ρατσιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικές φορές είναι να απορείς πώς μπορεί να συσσωρευτεί τόση κακία στο μυαλό και στη ψυχή των ανθρώπων. Επίσης περιστατικά κλοπών από Ρομά προβάλλονται περισσότερο με στόχο να αποδείξουν τι άραγε; Να αποδείξουν ότι για όλα έχουν ευθύνη οι Ρομά; Περιστατικό κλοπής από Ρομά χθες στη Μυτιλήνη και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που σύμφωνα με μαρτυρίες ανήκει στο Δήμο Λέσβου προβάλλονται με ζήλο και ίσως έχουν στόχο να περάσουν το μήνυμα ότι για όλα τα κακά ευθύνονται οι Ρομά. Μήπως άρχισε το κυνήγι των Ρομά;  Ας προσέξουμε λίγο περισσότερο… (οι ρατσιστικές αντιλήψεις  μάλλον υπάρχουν βαθειά ριζωμένες μέσα μας…)
Πέρα από τις υποθέσεις των Φαρσάλων και της Μυτιλήνης το ζητούμενο είναι αν η πολιτεία είναι διατεθειμένη να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά. Αρκετές χιλιάδες ευρώ από προγράμματα της Ε.Ε. για τους Ρομά «χάθηκαν» στο δρόμο χωρίς να έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό. Όσο επιμένουμε να βλέπουμε τους Ρομά ως πηγή προβλημάτων θα τους οδηγούμε στο περιθώριο και στην παρανομία.
Ας κοιτάμε στα μάτια τουλάχιστον τα μικρά τσιγγανάκια...

Μοιράσου το άρθρο!