Editorial

30/01/2014 - 06:39

Editorial - Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014
Κι ενώ τα προγνωστικά για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου δίνουν και παίρνουν το «παιχνίδι» για τις Δημοτικές Εκλογές ανάβει.  Υπήρχε και παλαιότερα αλλά τώρα θα γίνει πιο έντονο. Κανείς δεν θέλει να δείξει την κομματική ταυτότητα. Όλοι θα δηλώσουν «ανεξάρτητοι», «αυτόνομοι», «αδέσμευτοι».  Λογικό είναι. Ποιος τολμάει να δηλώσει ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία;  Η κομματική ταμπέλα πλέον δεν πουλάει. Πάνε οι «καλές εποχές» που το χρίσμα ήταν διαβατήριο για την εκλογή Δημάρχου.
Το θέμα όμως είναι να μην φθάσουμε στο άλλο άκρο. Κάτω από τις όμορφες λέξεις «ανεξάρτητος» κτλ  να κρύβουμε πολιτικές που δεν έχουν καμία διαφορά από τις καταστροφικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση και λειτούργησαν προς όφελος  μιας κλίκας που σάρωσε τα πάντα, από χρήματα μέχρι ηθικές αξίες.
Είναι θετικό να δημιουργούνται κινήσεις από πολίτες. Να είναι όμως αληθινές κινήσεις πολιτών που δεν χειραγωγούνται από κομματικούς μηχανισμούς. Να είναι κινήσεις από πολίτες προς πολίτες.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν εννοούμε σε καμιά περίπτωση ότι είναι αρνητικό να είναι κάποιος μέλος σε κάποιο κόμμα. Αλίμονο. Τα κόμματα είναι η πηγή της Δημοκρατίας. Το αρνητικό είναι αν κάποιος ανήκει μόνο στο κόμμα! Ακόμη πιο αρνητικό είναι αν κάποιος κρύβει τις ιδέες του για να εκμεταλλευτεί συγκυρίες και καταστάσεις.
Η ταμπέλα «ανεξάρτητος» δεν αρκεί. Ας μην ξεχνάμε ότι και η Δημοτική Κίνηση του Δημήτρη Βουνάτσου ως ανεξάρτητη κίνηση (μακριά από κόμματα)  πήρε την ψήφο μας και είδαμε που κατέληξε. Γιατί εκτός από την  «ανεξαρτησία»  είναι θέμα τι Πολιτική θα εφαρμόσεις.   (Να μην μπερδεύουμε την Πολιτική με τα κόμματα).
Πιστεύουμε ότι είναι θετικό το γεγονός της δημιουργίας κινήσεων (όπως η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Λέσβου που σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνάντηση) από ομάδες πολιτών.  Θα κριθούν και για την «ανεξαρτησία» τους αλλά κυρίως για την Πολιτική τους , για τις θέσεις τους απέναντι στα προβλήματα του νησιού μας. Να κρίνουμε επιτέλους και πρόσωπα και πολιτικές.

Μοιράσου το άρθρο!