Editorial

05/12/2013 - 05:26

Editorial - Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

trong>Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013
Από το 1985 ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.
Στη Λέσβο ο εθελοντισμός τα τελευταία χρόνια εκφράζεται με διάφορες δράσεις (παροχή βοήθειας στους μετανάστες, καθαρισμός, συλλογή τροφίμων) με πρωτοβουλίες από ομάδες, συλλόγους, κοινωνικές δομές. Ο εθελοντισμός σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί δεκανίκι των κρατικών δομών. Ο εθελοντισμός αφυπνίζει, δίνει προσωρινές λύσεις και δεν υποκαθιστά τις δομές του κράτους. (Ο εθελοντής θα σου καθαρίσει μία φορά την παραλία ώστε να σου μάθει να την κρατάς καθαρή και να στείλει το μήνυμα στους υπευθύνους ότι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.) Αναφέρουμε αυτό το παράδειγμα γιατί πολλές φορές και στη Λέσβο έχουμε παρεξηγήσει την έννοια του εθελοντισμού.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της συμμετοχής των νέων στον εθελοντισμό και ειδικότερα σε δράσεις που στόχο έχουν την παγκόσμια ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών.
Όπως αναφέρει το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «την 5η Δεκεμβρίου 2013 γιορτάζουμε σε όλον τον κόσμο για εκείνους τους νέους που δρουν ως καταλύτες για την εξέλιξη των κοινωνιών τους», αναγνωρίζοντας την αξία του εθελοντισμού σε όλες τις πτυχές του, όπως και τη σημασία της αφοσίωσης των εκατοντάδων εκατομμυρίων εθελοντών παγκοσμίως στον ιδιαίτερο ρόλο που υπηρετούν, με κοινό στόχο να βελτιώσουν τον κόσμο.
Ο εθελοντισμός δεν είναι χόμπι ούτε ασχολία. Είναι στάση ζωής!
Την 5η Δεκεμβρίου προβάλουμε τη σημασία του εθελοντισμού ως στάση ζωής, με στόχο να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Κοινωνία: Μια κοινωνία ευαισθητοποιημένων πολιτών, που προσφέρουν με αλτρουισμό και αγάπη στο συνάνθρωπο, αλλά και με περίσσεια ενδιαφέροντος για ένα καλύτερο περιβάλλον.
«Όταν δεν ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί» γράφει ο Τάσος Λειβαδίτης. Ίσως αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σε κάθε γωνιά της Γης η  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.
 

Μοιράσου το άρθρο!