Editorial

08/05/2014 - 06:01

Editorial - Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

yle="text-align: justify;">Πέμπτη 8 Μαΐου 2014
Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Οι πληροφορίες για τις δημοσκοπήσεις, πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους, δίνουν άλλες φόρες άνετη επικράτηση και άλλες φορές δείχνουν ντέρμπυ. Πόσο αξιόπιστες είναι όμως οι δημοσκοπήσεις.
Εδώ και μερικές μέρες «τρέχει» δημοσκόπηση για το Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Δεκάδες συμπολίτες μας έχουν δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις ακόμη και στα κινητά τους. Τηλεφωνική δημοσκόπηση με κλήση σε κινητό δεν είναι και τόσο συνηθισμένη αφού δεν μπορείς να σταθμίσεις γεωγραφία το δείγμα σου. Ενδιαφέρον έχει το ερωτηματολόγιο της συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Η δημοσκόπηση ζητάει να μάθει από πού ενημερώνονται οι πολίτες , ποια τοπική εφημερίδα διαβάζουν, με τι κριτήρια επιλέγουν το συνδυασμό που θα ψηφίσουν και ποιους θα ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές. Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που συναντάμε δημοσκόπηση που συνδυάζει έρευνα για τα τοπικά ΜΜΕ και την ψήφο στις τοπικές εκλογές.  
Δεν μάθαμε ποιος είναι που έχει παραγγείλει τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Θα έχουμε τις επόμενες μέρες ακόμη μια διαρροή για αποτελέσματα δημοσκόπησης. Αλλά το θέμα δεν αφορά μόνο τη Λέσβο. Τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις είτε αδυνατούν να καταγράψουν τις πραγματικές πολιτικές τάσεις λόγω της στάσης των πολιτών είτε είναι τόσο καλά «μαγειρεμένες» που βρωμάνε… Αφήστε που και οι πολίτες έχουν «εχθρική» στάση απέναντι στις δημοσκοπήσεις και οι απαντήσεις τους πολλές φορές είναι παραπλανητικές…..Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικές μέρες ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ανακοίνωσε ότι δεν θα φιλοξενεί πληροφορίες για δημοσκοπήσεις στα ΜΜΕ που εκπροσωπεί. Κάτι ξέρει…κάτι άλλο υπάρχει ως αποτέλεσμα από αυτό που προωθούν οι δημοσκοπήσεις.
Η καλύτερη δημοσκόπηση ασφαλώς και είναι η κάλπη. Μέχρι τότε κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος…. Η στάση του κόσμου έχει αλλάξει, το μεγάλο ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου δεν επιτρέπει προβλέψεις.

Μοιράσου το άρθρο!