Skip to main content
|

Editorial - Σαββατοκύριακο 1 και 2 Μαρτίου 2014

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σαββατοκύριακο 1 και 2 Μαρτίου 2014
Καλό μήνα. Δυστυχώς ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αλλά πάντα ελπίζουμε ότι οι προβλέψεις του καιρού δεν θα επαληθευτούν και όσοι έχουν ανάγκη θα μπορέσουν να χαρούν της Αποκριά και την ενδεχόμενη μεταμφίεσή τους.
Φέτος κάτι άλλαξε στο νησί μας. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Δήμος Λέσβου μαζί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλο νησί με τίτλο «Τα Γιούνια». Οι παραστάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Κοσμοσυρροή. Σάτιρα. Τραγούδι. Χορός. Από όλα τα μέρη του νησιού μας που έχουν παράδοση στο καρναβάλι. Έβλεπες να περνάει από τα ματιά σου όλη η κουλτούρα του νησιού μας, η παράδοσή μας. Καθημερινοί άνθρωποι που αναλαμβάνουν για μια μέρα το ρόλο του ηθοποιού, του σχολιαστή. Αυθεντική σάτιρα στη ντοπιολαλιά των χωριών μας. Σάτιρα χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Δυνατά μηνύματα. Πραγματικά τους αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο». Καταθέτουν ψυχή και αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει και  τους ανταμείβει με το πιο δυνατό χειροκρότημα.  
Ίσως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που Δήμος και Περιφέρεια συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων. Και όπως πάει η κατάσταση θα μείνουμε στον ένα και μοναδικό Δήμο για όλο το νησί οπότε καλό είναι να μάθουμε και λειτουργούμε ως δημότες του νησιού και όχι των χωριών μας. Δεν έχουμε πολυτέλεια για τοπικισμούς.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
ΥΓ μην ξεχάσετε να βάλετε «Μάρτη» (το αυτοσχέδιο βραχιόλι με την κόκκινη και άσπρη κλωστή. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κάτοχος του. Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. )

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία