Editorial

13/11/2013 - 06:35

Editorial - Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013
Εκατοντάδες συμπολίτες μας στην περιοχή της  Θερμής στη Λέσβο δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο ραδιοτηλεοπτικό σήμα των σταθμών. Το θέμα είναι σοβαρό, είναι θέμα δημοκρατίας. Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο που διέπει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εδώ και δεκαετίες παραμένει σκόπιμα θολό με ευθύνη της πολιτείας. Η κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιεί το θολό τοπίο για να ελέγχει την ενημέρωση.
Τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ποτέ δεν υποχρεώθηκαν από την πολιτεία να καλύψουν όλη την επικράτεια. Λύση στο πρόβλημα έδωσαν οι Δήμοι τοποθετώντας αναμεταδότες ώστε το σήμα τους να φθάνει παντού. Λάθος των Δήμων που αντί να πιέσουν τα κανάλια και την πολιτεία… έγιναν «τσιράκια» των ιδιωτικών καναλιών. Και οι Δήμαρχοι τότε ψήφους μάζευαν… Το σκηνικό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Οι Δήμοι με την ανοχή της πολιτείας παρανομούσαν επειδή αυτό βόλευε τα ιδιωτικά κανάλια και τους δημότες!
Το τοπίο γίνεται περισσότερο θολό όταν έγινε προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας να ορίσει κέντρα εκπομπής ραδιοτηλεοπτικού σήματος. Δυστυχώς δεν έλαβαν υπόψη ούτε το γεωγραφικό ανάγλυφο ούτε το ραδιοτηλεοπτικό σήμα των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα. Έτσι όλη η Λέσβος έχει δύο νόμιμα κέντρα εκπομπής που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλο το νησί. Αν λάβουμε υπόψη και την ισχύ με την οποία εκπέμπουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από την Τουρκία τότε θα αντιληφθούμε ότι στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό σήμα θα έχουν πρόσβαση ελάχιστες περιοχές της Λέσβου.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το τηλεοπτικό σήμα σε λίγο θα ελέγχεται μόνο από ένα πάροχο, την Digea. Θα είναι ο μοναδικός πάροχος ψηφιακού σήματος. Η χώρα μας ικανοποιώντας τις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ πρέπει σε μερικά χρόνια να έχει ολοκληρώσει την μετάβαση στην "ψηφιακή εποχή" για όλη την επιρκάτεια. Αυτό σημαίνει ότι μοναδικός πάροχος οποιαδήποτε στιγμή θέλει μπορεί να κατεβάσει ένα κανάλι από το "μπουκέτο" εκπομπής. Απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης! (Ας θυμηθούμε τι έγινε μόλις έκλεισε η ΕΡΤ)
Στην περίπτωση της Θερμής στη Λέσβο μετά από εξώδικο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ο Δήμος Λέσβου αύριο Πέμπτη θα διακόψει την ηλεκτροδότηση στους αναμεταδότες. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας καταγγέλλει παρεμβολές στο φάσμα  της  γνωρίζοντας ότι οι αναμεταδότες στη Θερμή με βάση το «γράμμα  του Νόμου» είναι παράνομοι.  Μοναδική λύση για τους κατοίκους είναι να πληρώσουν κάποια ιδιωτική εταιρεία (πχ ΟΤΕ Τv,NOVA) για να έχουν τηλεοπτικό σήμα.  Επίσης μπορούν να περιμένουν πότε θα έρθει η Digea στη Λέσβο. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και στην περιοχή του Πλωμαρίου και σύντομα θα ισχυεί και σε άλλες περιοχές της Λέσβου που έχουν αναμεταδότες εκτός κέντρων εκπομπής.

ΥΓ Είναι κρίμα που ο Δήμαρχος Λέσβου… που κάποτε ήταν «αντάρτης» να σπεύδει αμέσως να συμμορφωθεί με το εξώδικο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Είναι κρίμα που ένα τόσο σοβαρό θέμα για τη δημοκρατία δεν απασχολεί τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού μας.

Μοιράσου το άρθρο!