Editorial

18/12/2013 - 06:58

Editorial - Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013
Η λέξη που σήμερα κυριαρχεί είναι μία: Λιάπης! Πόσο πιο χαμηλά; Φίλος αναγνώστης ρωτάει αν και η Μυτιλήνη έχει «Λιάπηδες». Το θέμα είναι προς διερεύνηση αλλά επειδή έχουμε καλές προθέσεις δεν πιστεύουμε ότι θα καταφέρει ποτέ κανένα πολιτικό πρόσωπο να φθάσει τον «Μισέλ».
Κατά τ’ άλλα πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Χωρίς χριστουγεννιάτικο στόλισμα και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις  η πόλη της Μυτιλήνης. Κάποιες εθελοντικές προσπάθειες στολισμού δέντρων, μερικές εκδηλώσεις από συλλόγους (κυρίως Bazaar)
Σε εποχές κρίσης πολλοί πιστεύουν ότι οι εκδηλώσεις πολιτισμού είναι πολυτέλεια. Έχει καλλιεργηθεί και μια άποψη ότι κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για τον πολιτισμό είναι σπατάλη. Ασφαλώς και είναι εσφαλμένη αυτή η άποψη. Ο λαϊκισμός είναι ο εύκολος δρόμος. Το δύσκολο είναι να δημιουργείς. Το ζητούμενο είναι οι εκδηλώσεις πολιτισμού να αφήνουν κάτι τελικά. Και να αφήνουν κάτι και στον τόπο και στις ψυχές των ανθρώπων. Η όποια οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι πρέπει να βουλιάξουμε στη μιζέρια. Όσοι έχουν αυτή την άποψη ας ζήσουν στο δικό τους «στεγνό κόσμο». Κανείς βέβαια δεν είναι υπέρ της σπατάλης. Και χρήματα για τον πολιτισμό υπάρχουν μέσα από διάφορες δράσεις – προγράμματα και χορηγίες. Το ζητούμενο είναι τι πολιτισμό θέλουμε και τι πολιτισμό έχουμε ανάκη. Σίγουρα δεν είναι εποχή για "φρου και αρώματα".
Τις τελευταίες μέρες έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δυσφημιστεί  ο νέος πολυθεματικός θεσμός με την επωνυμία «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» Ένας απόλυτα πετυχημένος θεσμός. Θυμίζουμε ότι  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» που έχει ενταχθεί στο «ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013», δημιούργησε τον πολυθεματικό θεσμό «Πέλαγος Πολιτισμού», σε μία προσπάθεια διασύνδεσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων των εννέα νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή του τοπικού δυναμικού και των ενεργών φορέων πολιτισμού των νησιών του Β. Αιγαίου. Αν μη τι άλλο είναι ένας θεσμός που μας βγάζει από τη χειμερινή νάρκη και μιζέρια. Η αποδοχή από το κόσμο (κυρίως από τους νέους ανθρώπους και τους φοιτητές) είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν ώστε να πετύχει η όλη δράση. Εκδηλώσεις όπως το Aegean Docs αποτελούν τη καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια το Βόρειο Αιγαίο να είναι στο κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού (ντοκιμαντέρ),
Η ιστοσελίδα μας πρόβαλε αφιλοκερδώς με το καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις εκδηλώσεις του θεσμού όπως κάνουμε με όλες τις εκδηλώσεις πολιτισμού που έχουν περιεχόμενο και ουσία.
Ας πάψουμε λοιπόν να είμαστε μίζεροι. Ο λαϊκισμός είναι ο εύκολος δρόμος.

Στη ταινία “il postino”  (ταινία που  αφηγείται τη φιλία του νεαρού και φτωχού  ταχυδρόμου Μάριο Ρουόπολο με το Χιλιανό κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα και τον έρωτα του πρώτου για την όμορφη Μπεατρίτσε Ρούσο) ο νεαρός ταχυδρόμος λέει με όλη του την αφέλεια στον Πάμπλο Νερούδα  « η ποίηση ανήκει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη». Και ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη του που "δανείστηκε" την πόιηση του Πάμπλο Νερούδα για να περιγράψει στην αγαπημένη του όσα ένιωθε.

Ναι ο πολιτισμός δεν γεμίζει το στομάχι. Γεμίζει όμως τη ψυχή και το μυαλό. Και αν η ψυχή και το μυαλό γεμίζουν τότε που ξέρεις και ίδεες θα έχεις και καλύτερος άνθρωπος θα γίνεις...

Μοιράσου το άρθρο!