Editorial

19/03/2014 - 05:50

Editorial - Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

yle="text-align: justify;">Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014
Ας υποθέσουμε ότι έξω από το σπίτι σας συμβαίνει ένα θανατηφόρο τροχαίο. Από περιέργεια και μόνο θα βγείτε να δείτε τι έγινε, θα κουβεντιάσετε με τους γείτονες αν φταίει για το τροχαίο ο οδηγός ή υπήρχε κάτι άλλο στο δρόμο που προκάλεσε το δυστύχημα.
Χθες είχαμε ακόμη μια τραγωδία στα νερά του Αιγαίου. Στην πόρτα του σπιτιού μας. Στο ακρωτήρι Κόρακας στη Συκαμιά. 7 νεκροί. Η είδηση από χθες το πρωί έπαιζε παντού. Σε τηλεοράσεις, ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα. Από τα πολιτικά πρόσωπα την είδηση την άκουσαν μόνο η υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση και ο Δήμαρχος Λέσβου που έσπευσε αμέσως στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να ενημερωθεί.  Κανείς άλλος δεν άκουσε τίποτα.  Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Ν.Γιακαλής (που συνήθως βγάζει ανακοινώσεις για το παραμικρό δημοσίευμα) δεν βρήκε να πει δύο λόγια για ότι έγινε στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (και υποψηφία Περιφέρειαρχης)  Χριστιάνα Καλογήρου που συνήθως απαντά σε κάθε ανακοίνωση του  Κώστα Κορδώνη δεν βρήκε χρόνο να πει κάτι για ότι συμβαίνει στη θάλασσα του Αιγαίου. Αν τέτοιες ειδήσεις δεν συγκλονίζουν αυτούς που φιλοδοξούν να διοικήσουν το Αιγαίο τότε κάτι δεν πάει καλά... Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων για αυτό το θέμα είναι πολιτική εκμετάλλευση ενός θλιβερού περιστατικού.  Διαφωνούμε κάθετα με μια τέτοια τοποθέτηση. Οι πρόσφυγες δεν ψηφίζουν. Η δήλωση συμπάθειας, ο πολιτικός προβληματισμός για τους μετανάστες δεν φέρνουν ψήφους.  Με το κλίμα που υπάρχει δηλώσεις συμπάθειας για τους μετανάστες μάλλον διώχνουν τους ψηφοφόρους.  Επομένως για μας η σιωπή όσων θέλουν να ασχοληθούν με το Βόρειο Αιγαίο σχετικά με το χθεσινή τραγωδία είναι παράληψη ή στην πιο ακραία εκδοχή σκοπιμότητα. (Σημείωση: η είδηση πέρασε στα ψιλά από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας... σιγά μην είναι σημαντική είδηση ο πνιγμός επτά ψυχών). Πέρα από όλα αυτά η ουσία είναι η αλλαγή πολιτικής της Ε.Ε. για το θέμα των μεταναστών που μέχρι σήμερα το μόνο που έχει προσφέρει είναι υγρούς τάφους...
Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε και το «χτύπημα» από τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων στη Λέσβο Στέλιο Κραουνάκη. Ο κος Κραουνάκης βρέθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης (τυχαία; από ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες; είχε άδεια από την εργασία του;) την ώρα που το σκάφος ξεφόρτωνε τους σορούς των άτυχων μεταναστών. Θεώρησε καλό να τραβήξει ένα βίντεο. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Το βίντεο το «χάρισε» σε τοπική εφημερίδα... τώρα για ποιο λόγο το έκανε δεν ξέρουμε. Το θέμα μας όμως δεν είναι η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από ένα ΜΜΕ. (Συμφωνούμε με τη δημοσιοποίηση). Το παράδοξο είναι ότι ένα χρόνο πριν όταν είχε γίνει ξανά ναυάγιο με μετανάστες  ο κος Κραουνάκης μιλούσε για «ανθρωποφαγία στα ΜΜΕ», «κατάντια τοπικών ΜΜΕ» «Τα κοράκια των ΜΜΕ θα συνεχίσουν το «έργο τους», αυτό είναι το σίγουρο. Να δούμε πότε θα υπάρξουν αντιδράσεις από εμάς που να τους αναγκάσουν να σέβονται περισσότερο την δουλειά που κάνουν και που έχει σχέση με σωστή ενημέρωση και έγκαιρη πληροφόρηση που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας.» Βέβαια σήμερα ο κος Στέλιος Κραουνάκης έχει άλλοθι... τα πτώματα ήταν σε σακούλες δεν ήταν τόσο γυμνά οπότε τα τραβάμε άφοβα βίντεο και ... ίσως τώρα ο κος Κραουνάκης θέλει να πολιτευτεί όποτε καλές είναι οι «γέφυρες» με τα τοπικά ΜΜΕ.

Μοιράσου το άρθρο!