Editorial

02/04/2014 - 07:06

Editorial - Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

trong>Τετάρτη 2 Απριλίου 2014
Ευτυχώς που ήρθε η Άνοιξη και τα τραπεζάκια βγήκαν έξω. Αυτό σκέφτονται οι επαγγελματίες του κλάδου της  εστίασης. Αιτία η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Το περίεργο είναι ότι ο Νόμος τιμωρεί τον επιχειρηματία και όχι αυτόν που καπνίζει. Τις τελευταίες μέρες μας αναφέρθηκαν διάφορα περιστατικά στην πόλη της Μυτιλήνης.  «Αυτοδιοικητικός άρχοντας» αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του επιχειρηματία άναψε το τσιγάρο του λέγοντας «ο Νόμος είμαι εγώ».  « Διάσημος» που επισκέφθηκε την πόλη της Μυτιλήνης κάπνιζε στο χώρο εστίασης του ξενοδοχείου αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι «διάσημοι καλλιτέχνες» εξαιρούνται από το Νόμο. Παρέα σε κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης στην προκυμαία Μυτιλήνης απείλησε τον επιχειρηματία ότι αν δεν καπνίσουν θα του σπάσουν το μαγαζί. Άλλη παρέα σχολίαζε και να μας βάλουν πρόστιμο θα το πληρώσουμε ρεφενέ οπότε ας καπνίζουμε διαδοχικά.
Όλα αυτά τα ευτράπελα δείχνουν ότι ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στους καπνιστές να κάνουν ότι θέλουν από τη στιγμή που το πρόστιμο για τους καπνιστές είναι 50 ευρώ και για τους επιχειρηματίες  600 ευρώ. Την ευθύνη την έχει συνήθως (με βάση τη λογική) αυτός που ρυπαίνει. Με το συγκριμένο Νόμο αποδεικνύεται ότι στόχος δεν είναι η προστασία της υγείας των πολιτών αλλά οι εισπράξεις από τα πρόστιμα.
Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει αντικαπνιστικός Νόμος αλλά το πρόστιμο να το πληρώνουν όσοι καπνίζουν. Δεν μπορεί ο επιχειρηματίας να είναι υπεύθυνος για πράξεις ενήλικων πολιτών ή δεν μπορεί να έχει μαζί του «μπράβους» για επιβάλει το Νόμο.
Προς το παρόν με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το θέμα θα ξεχαστεί και από Σεπτέμβρη θα ζήσουμε και πάλι «όμορφες ιστορίες»  μέσα στο καπνό και στις «μαγκιές» των θεριακλήδων καπνιστών.

Μοιράσου το άρθρο!