Editorial

26/03/2014 - 06:18

Editorial - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

trong>Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014
Ξεκίνησε εδώ και μερικές μέρες η υποβολή φακέλων για το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών. Το πρόγραμμα αφορά νέους έως 40 χρονών που κατοικούν μόνιμα στη Λέσβο και εισέρχονται για πρώτη φορά στο κλάδο της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας. Ως κίνητρο πρώτης εγκατάστασης το πρόγραμμα δίνει στους δικαιούχους χρηματικό ποσό έως 20.000 ευρώ.   Οι ενδιαφερόμενοι με την τεχνική στήριξη Συμβούλου- Γεωπόνου μπορούν να υποβάλουν φακέλους υποψηφιότητας για την ένταξη τους στο πρόγραμμα έως 16/5/2014. Η υποβολή θα γίνεται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.
Επίσης ξεκίνησε και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 10.000 ανέργων. Αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων με 54 εκατ. ευρώ για θέσεις εργασίας για άτομα από 30 έως 66 ετών στον ιδιωτικό τομέα.Το πρόγραμμα αφορά απασχόληση για 12 μήνες, επιδοτώντας με 450 ευρώ τις επιχειρήσεις, οι οποίες για να κάνουν αίτηση θα πρέπει να εκδώσουν κλειδάριθμο στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ για να καταχωρήσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Η επιδότηση θα καλύπτει μέρος του μισθού και δεν θα αποτελεί την τελική αμοιβή. Ουσιαστικά η επιχείρηση θα προσθέτει το υπόλοιπο ποσό για να καλύψει τη διαφορά για το μισθό που θα διαμορφώνεται βάσει των όσων προβλέπει η εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία.
Όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούν μια ανάσα κυρίως για τους νέους που βιώνουν εντονότερα την ανεργία. Αν όμως δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό είναι ημίμετρα που βελτιώνουν προς το προσωρινά τους δείκτες αλλά δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα στην οικονομία.
Παράδειγμα είναι λάθος που το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών δεν συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία. Ο Νέος Γεωργός θεωρητικά δεν έχει καμία υποχρέωση στο να παράγει προϊόντα! Αρκεί η μίσθωση αγροτεμαχίων ή η αγορά ζωικού κεφαλαίου.
Στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα ουσιαστικό κίνητρο να κρατήσουν τους ανέργους μετά το πέρας του 12μήνου. Οπότε μετά από 12 μήνες και εφόσον το πρόγραμμα πάει καλά θα μιλάμε για 10.000 ανέργους. Τότε θα περιμένουμε κάποιο άλλο πρόγραμμα να καλύψει την «τρύπα» των ανέργων.
Ασφαλώς και χρειάζονται τα προγράμματα που βοηθούν τους ανέργους. Χρειάζεται όμως να έχουν και διάρκεια και να συνδέονται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία.
 

Μοιράσου το άρθρο!