Editorial

27/08/2014 - 07:10

Editorial - Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

r />Ολοκληρώθηκε  η διημερίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στη Μυτιλήνη με θέμα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο. Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές μίλησαν για τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου.Ο Υπουργός από την πλευρά υποσχέθηκε ουσιαστικές αλλαγές στο ακτοπλοϊκό.
Η διημερίδα πρέπει να ικανοποίησε τους πάντες. Οι αντιπολιτευόμενοι στη Κυβέρνηση εκτονώθηκαν, όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εκτονώθηκαν, ο Υπουργός έδειξε το ενδιαφέρον του. Ασφαλώς και στην διημερίδα δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Κι όπως ανέφερε Βουλευτής των Κυκλάδων τέτοιες ημερίδες γίνονται κάθε χρόνο στη Νάξο και πλέον έχουν απαξιωθεί αφού δεν αλλάζει τίποτα.
Ας είμαστε όμως καχύποπτοι. Ας πιστέψουμε στις καλές προθέσεις του Υπουργείου και ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει.
Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση χωρίς επιχορήγηση και κρατική παρέμβαση. Οι υψηλές τιμές των καύσιμων, η μείωση της επιβατικής κίνησης, ο γερασμένος στόλος των πλοίων καθιστούν την 12μηνη ακτοπλοϊκή σύνδεση ζημιογόνα ασχολία. Το θέμα είναι πως γίνεται ο σχεδιασμός των επιδοτούμενων άγονων γραμμών. Σχεδιασμός για τους κατοίκους των νησιών ή για τους εφοπλιστές;  Και γιατί να μην υποχρεωθούν όλες οι εταιρείες να εκτελούν και δρομολόγια στις άγονες γραμμές;
Ιδιαίτερη έμφαση  από τους ομιλητές δόθηκε και στη σύνδεση μεταξύ των νησιών. Δεν είναι δυνατόν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να μην έχουν μεταξύ τους τακτική σύνδεση. Νησιά στη ίδια Περιφέρεια να είναι τόσο μακριά....
Αλλά και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να παίξουν το ρόλο τους και να αξιοποιήσουν πόρους της Ε.Ε. δημιουργώντας δικές τους γραμμές για τη σύνδεση μεταξύ των νησιών.
Το θέμα είναι τεράστιο και σίγουρο δεν θα λυθεί με διημερίδες. Για να λυθεί χρειάζονται δύο βασικές συνθήκες: χρήματα και πολιτική βούληση.  Και ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
 

Μοιράσου το άρθρο!