Editorial

30/04/2014 - 06:50

Editorial - Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

trong>Τετάρτη 30 Απριλίου 2014
Το σκηνικό έχει επαναληφθεί και τα προηγούμενα έτη. ΟΣΔΕ και κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν «δωρεάν» αλλά οι Ενώσεις έβρισκαν τρόπο να εισπράξουν χρήματα με το επιχείρημα ότι η Πολιτεία αργούσε να τους πληρώσει και ότι παρείχαν πρόσθετες υπηρεσίες στους παραγωηγούς.
Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το κόστος ακόμη πιο υψηλό και θα την πληρώσουν (για άλλη μια φορά) οι παραγωγοί. Υπάρχει και μια μικρή λεπτομέρεια που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει υπολογίσει. Ενώ το κόστος ενεργοποίησης θα είναι κυριώς με βάση την αξία δικαιωμάτων ενεργοποίησης και τον αριθμό των αγροτεμαχίων ή ζωών κανείς δεν αναφέρει ότι φέτος θα γίνει γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων σε όλους τους παραγωγούς. Αυτή η μείωση είναι της τάξης του 8,5%. Υποθέτουμε ότι οι τιμές για το κόστος της ενεργοποίησης δεν περιλαμβάνουν αυτή τη μείωση... Λεπτομέρεια θα πείτε.
Και δεν είναι μόνο το κόστος ενεργοποίησης. Είναι ότι για άλλη μια φορά είμαστε εκτός χρονικών πλαισίων. Οι αιτήσεις θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως 15 Μαΐου. Και ενώ το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοιχτό ακόμη το Υπουργείο είναι σε διαπραγματεύσεις με τους Φορείς ενεργοποίησης. Θα υπάρξουν και παρατράγουδα διότι από φέτος έχουμε Φορείς Α Βαθμού και Φορείς Β Βαθμού. Οι Φορείς Α είναι ουσιαστικά οι αρχικές πύλες εισόδου της αίτησης και οι Φορείς Β επιβλέπουν τη διαδικασία σε μια γεωγραφική ενότητα και έχουν την ευθύνη για τις διορθώσεις. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώνει τις διορθώσεις και τις ενστάσεις που τυχόν θα  χρειαστεί να γίνει... Επίσης άγνωστο είναι αν η ύπαρξη πολλών Φορέων θα λειτουργήσει υπέρ των παραγωγών.
Στη Λέσβο τα προβλήματα με το ΟΣΔΕ συνεχίζονται και... θα συνεχίζονται. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται μια διαχείριση της κατάστασης με στόχο να τα «μπαλώσουμε και φέτος» και να πληρωθούν οι παραγωγοί. Δυστυχώς οι μηχανισμοί ελέγχου κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί. Κάθε πρόβλημα στο ΟΣΔΕ σημαίνει πρόβλημα σε κάθε γεωργικό πρόγραμμα, σε κάθε επιδότηση, σε κάθε δράση των γεωργών και κτηνοτροφών.  Τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τη Λέσβο... γιατί ακόμη λειτουργούμε με την λογική να κάνουμε «μπάλωμα». Μόνο το 2013 υπολογίζεται ότι χάθηκαν από το νησί μας 600.000 ευρώ από προβλήματα του ΟΣΔΕ. Και θα χαθούν ακόμη μεγαλύτερα ποσά... Και τα θύματα,οι παραγωγοί του νησιού μας, βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και πληρώνουν λάθη και παραλείψεις τρίτων. Βέβαια έχουν ευθύνες και οι παραγωγοί είτε με την αδιαφορία τους για τη σωστή χαρτογράφηση των κτημάτων είτε με τις «ατασθαλίες» τους με στόχο να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.

Ας γίνει κάποτε μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα του ΟΣΔΕ στη Λέσβο. Από μηδενική βάση και όχι με τη λογική τρέχουμε όταν υπάρξει πρόβλημα...
 

Μοιράσου το άρθρο!