Editorial

10/12/2013 - 05:49

Editorial - Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για το γήπεδο Μυτιλήνης. Η απόφαση της Οικονοµικής Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να προσκαλέσει μόνο έξι εργοληπτικές επιχειρήσεις προκαλεί αντιδράσεις (κυρίως εκτός Λέσβου από το κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών).
Το επιχείρημα της Περιφέρειας για την πρόσκληση μόνο έξι εταιρειών είναι ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος και ως εκ τούτου πρέπει να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες του διαγωνισμού.  Αντίθετα ένας διεθνής διαγωνισμός θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο (τουλάχιστον επιπλέον 30 μέρες).
Το θέμα όμως αρχίζει να μπλέκει μετά τις καταγγελίες μηχανικών και εταιρειών. Βασικό σκεπτικό όσων καταγγέλουν είναι ότι χάθηκε η έννοια του κατεπείγοντος. Και σ’ αυτό έχουν επιχειρήματα που αν μην τι άλλο έχουν λογική βάση. Από τη στιγμή που η προκήρυξη για το γήπεδο βγήκε μήνα Δεκέμβριο και α) το πρωτάθλημα τελειώνει νωρίτερα λόγω  Μουντιάλ  β) οι τελευταίες αγώνες της ΑΕΛ Καλλονής είναι εκτός Λέσβου τότε ακόμη και να φτιαχτεί το γήπεδο είναι ζήτημα αν η ΑΕΛ Καλλονής θα παίξει 1-2 παιχνίδια στο γήπεδο της Μυτιλήνης.
Το άλλο ζήτημα είναι το οικονομικό. Η προκήρυξη αναφέρει ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 1.550.000,00€ (μαζί με το ΦΠΑ). Εκτίμηση είναι ότι ένας διεθνής διαγωνισμός θα μπορούσε να επιτύχει εκπτώσεις πάνω από 30%, Με το σημερινό όμως κλειστό διαγωνισμό οι προσφορές των εταιρειών μάλλον θα περιλαμβάνουν μονοψήφιες εκπτώσεις. Δηλαδή θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πάνω από 300.000 ευρώ. Το τίμημα θα ήταν η καθυστέρηση στην ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή του γηπέδου. Πόση θα ήταν αυτή η καθυστέρηση; Τουλάχιστον 30 μέρες και αν υπολογίσουμε και τυχόν ενστάσεις ίσως να ξεπερνούσε το τρίμηνο.
Προσοχή όμως. Η διαδικασία που τώρα έχει επιλεγεί δεν εξασφαλίζει προς το παρόν τίποτα. Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι εργολήπτες θα προσβάλουν την όλη διαδικασία που έχει επιλεγεί και αυτό τελικά ίσως σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και η παράμετρος «δημόσιο συμφέρον». Ποιο είναι σ’ αυτή την περίπτωση το «δημόσιο συμφέρον»;  Να γίνει το γήπεδο όσο πιο γρήγορα γίνεται ή να γίνει το γήπεδο στο χαμηλότερο δυνατό κόστος από την εταιρεία με την μεγαλύτερη έκπτωση;  Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή οι απαντήσεις γίνονται ακόμη δυσκολότερες.
Μάλλον την απάντηση θα τη δώσουν τα δικαστήρια... Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους έλεγαν ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο το Οκτώβριο! Ή μας κορόιδευαν ή είχαν πλήρη άγνοια για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

ΥΓ: Όσοι εκφράζουν προβληματισμούς ή διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι είναι εχθροί της Καλλονής ή οπαδοί του Αιολικού. Η επίθυμια να φτιαχτεί το γήπεδο είναι επιθυμία όλων.
 

Μοιράσου το άρθρο!