Editorial

10/09/2013 - 05:21

Editorial - Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν πρέπει να παλέψεις για το αυτονόητο τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ο μέγας Υπουργός Δημόσιας Τάξης που ακούει στο όνομα Νίκος Δένδιας είχε προγραμματίσει το κλείσιμο του κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ  και την απομάκρυνση των πυροσβεστικών αεροπλάνων PZL από τη Μυτιλήνη. Βέβαια ο κος Δένδιας ξέρει ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί έως 31 Οκτωβρίου. Ξέρει ο κος Δένδιας ότι η Λέσβος είναι ένα καταπράσινο νησί. Ξέρει ότι ο κος Δένδιας ότι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί και  το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι σκεφτόταν ο κος Δένδιας όταν έπαιρνε αυτή την απόφαση;
Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Λέσβου , του Παύλου Βογιατζή και  του Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Με παρεμβάσεις τους ενημέρωναν τον Υπουργό για το αυτονόητο.  «Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις η άμεση επέμβαση ενός PZL κατά τα κρίσιμα πρώτα λεπτά από την εμφάνιση μιας εστίας, είναι ικανή να αποτρέψει την επέκτασή της και να ολοκληρώσει την κατάσβεση»  «Η Λέσβος είναι όχι μόνο ένα πράσινο νησί, αλλά και γεμάτη με ελιές, οι οποίες συνιστούν τη σημαντικότερη ίσως πηγή εισοδήματος των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού» «Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά µέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας;»


Και τελικά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και η Κυβέρνηση κατάλαβαν το αυτονόητο: πρέπει τα PZL να παραμείνουν στο νησί μας. Άγνωστο μέχρι πότε, ελπίζουμε έως τέλος Οκτωβρίου. 


Το ερώτημα όμως παραμένει. Έχουμε Κυβέρνηση που αγνοεί το αυτονόητο;  Αν ισχύει αυτό τότε έχουμε μια Κυβέρνηση που είναι αν μη τι άλλο επικίνδυνη. Έχουμε Κυβέρνηση που δεν την ενδιαφέρει τίποτα παρά μόνο πως θα εξοικονομήσει λίγα ευρώ; Αν ισχύει αυτό τότε έχουμε μια Κυβέρνηση που αγγίζει τα όρια της προδοσίας και της ηλιθιότητας. Γιατί η καταστροφή του φυσικού πλούτου της Λέσβου αξίζει πολλά περισσότερα από τα ευρώ της δήθεν εξοικονόμησης.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική απόφαση για την απομάκρυνση των PZL δεν αντέδρασε κανένας φορέας της Λέσβου. Φορείς της Λέσβου που βγάζουν ανακοινώσεις με την παραμικρή αφορμή δεν θεώρησαν και τόσο σοβαρό το όλο ζήτημα. Όταν συμβεί το κακό θα τρέξουμε να κάνουμε κριτική. Είναι και αυτό δείγμα της νοοτροπίας μας.


Περιττό να τονίσουμε ότι ο φυσικός πλούτος της Λέσβου, όλο αυτό το πράσινο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες είναι ο μέγιστός πλούτος του νησιού μας και πρέπει να τον διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Και αυτό δεν είναι μια απλή συμβουλή είναι η υποχρέωση που έχει ο καθένας μας που ζει σ’ αυτό τον τόπο.

Μοιράσου το άρθρο!