Editorial

12/11/2013 - 06:42

Editorial - Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013
Μερικές φορές καλό είναι να προσευχηθούμε τα «θαύματα» να γίνουν στη ψυχή και στο μυαλό μας… Η δημοσίευση μας για το «μυστήριο με φωτογραφία του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο»  (από την εφημερίδα “Τα ΝΕΑ της Λέσβου”) είχε τεράστια απήχηση και πραγματικά πλημμύρισε τα κοινωνικά δίκτυα, υπήρξε πληθώρα αναδημοσιεύσεων.

Το θέμα της πίστης δεν είναι κάτι που υπακούει σε κανόνες λογικής. Η πίστη είναι θέμα εσωτερικής ανάγκης. Οι πιστοί βλέπουν πρώτα με τα ματιά της καρδιά τους. Ασφαλώς και ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που νομίζει ή αυτό που έχει ανάγκη. H συντριπτικη πλειοψηφία των αναγνωστών είδαν στις φωτογραφίες το δικό τους «θαύμα». Το δημοσίευμα σε καμία περίπτωση δεν μιλούσε για θαύμα. Σχολίαζε το «παράξενο» που υπήρχε στις φωτογραφίες. Στο τίτλο βάλαμε τη λέξη «θαύμα» μαζί με ερωτηματικό.  Το «παράξενο» στις φωτογραφίες είναι κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το θέμα είναι η ερμηνεία που επιλέγει να δώσει ο καθένας μας.  Η μεγάλη πλειοψηφία βλέπει τη δύναμη του Ταξιάρχη.  Οι ορθολογιστές  προσπαθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.  Εξηγήσεις που έδινε και το ρεπορτάζ μιλώντας για αντανακλάσεις στο τζάμι. Και πάλι όμως αυτές οι εξηγήσεις δεν είναι και τόσο κατανοητές γιατί οι τυχαίες αντανακλάσεις  να «κλειδώσουν» τόσο καλά στη μορφή του Ταξιάρχη δημιουργώντας μια άλλη μορφή είναι κάτι όχι και τόσο πιθανό.
Οι μαρτυρίες πιστών που έχουν επισκεφτεί το προσκύνημα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο συχνά αναφέρουν ότι ο Ταξιάρχης αλλάζει μορφή. Δεχτήκαμε αρκετά τέτοια μηνύματα. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που  δημοσίευμα καταφέρνει να καταγράψει με ντοκουμέντο αυτές τις μαρτυρίες.  Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό αφορά όσους πιστεύουν!
Αυτό όμως που μας προκάλεσε εντύπωση είναι η ενόχληση ορισμένων για την επιτυχία της δημοσίευσης και τις χιλιάδες αναπαραγωγές στα κοινωνικά δίκτυα.
Αν κάποιος κάνει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δει χιλιάδες δημοσιεύσεις όχι μόνο για θαύματα του Ταξιάρχη αλλά και άλλων αγίων – προσκυνημάτων. Τα θαύματα γίνονται κάθε μέρα. Κάθε ώρα. Κάθε στιγμή. Το θαύμα είναι προσωπική υπόθεση. Η ίδια η ζωή είναι ένα θαύμα.
Χρειάζεται σε τελική ανάλυση και να μάθουμε να διαβάζουμε και να μάθουμε να πιστεύουμε. Δεν χρειάζεται να πιστεύουμε όλοι το ίδιο. Χρειάζεται όμως να μάθουμε να διαβάζουμε τα γραφόμενα χωρίς «χολή». Και σε τελική ανάλυση – αν θέλουμε να μιλήσουμε κυνικά -  το δημοσίευμα μόνο καλό κάνει στον τόπο μας (αν σκεφτούμε το ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού).
 

Μοιράσου το άρθρο!