Editorial

14/01/2014 - 06:51

Editorial - Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014
Καλές οι επιστολές αλλά θαύματα δεν γίνονται. Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου ζητάει από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να βάλουν τοπικά προϊόντα στα υποκαταστήματά τους στη Μυτιλήνη. Αν μη τι άλλο είναι τραγικό να μην μπορείςνα βρεις τοπικά προϊόντα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της πόλης μας.
Όμως η επιστολή δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν αλλάξουμε εμείς και αν δεν προωθήσουμε εμείς τα τοπικά προϊόντα. Τα σούπερ μάρκετ είναι επιχειρήσεις με το στόχο το κέρδος και όχι τη φιλανθρωπία.
Η συζήτηση για τα τοπικά προϊόντα είναι μεγάλη… η είσοδος ενός προϊόντος σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ σημαίνει τυποποίηση, σταθερή ποιότητα και σταθερή ποσότητα σε ορισμένη τιμή. Γνωρίζετε πολλά τοπικά προϊόντα που να μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση; Είναι ελάχιστα! Αν εξαιρέσουμε το λάδι, τα τυροκομικά και το ούζο δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για τις «κακές αλυσίδες» που δεν βάζουν στο ράφι τους τα προϊόντα. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων δεν μπορεί να γίνει από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Είναι ελάχιστο το ποσοστό τοπικών προϊόντων που υπάρχουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Πριν από χρόνια υπήρξε στο νησί μας μια θαυμάσια ιδέα για την προώθηση τοπικών προϊόντων. Lesvoshop! Τώρα και μόνο η λέξη προκαλεί αρνητικές σκέψεις για διαφθορά και ανικανότητα. Κι όμως η ιδέα ήταν εξαιρετική. Ανίκανοι άνθρωποι πήραν στα χέρια τους μια λαμπρή ιδέα και την κακοποίησαν.
Αξίζει κάποια στιγμή παραπλήσιες ιδέες να ξαναδοκιμαστούν από ικανούς ανθρώπους που να μπορούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο της περιοχής μας. Οι ατομικές μονάδες στα τοπικά προϊόντα δεν μπορούν να εισέλθουν στην αγορά. Μπορεί να εισπράττουν βραβεία αλλά ποτέ δεν θα κατακτήσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί της Λέσβου. Όλοι παράγουν γλυκά του κουταλιού. Αν μπορούσαν να ενώσουν τις παραγωγές τους στο συγκεκριμένο προϊόν τότε και ισχυρό όνομα στην αγορά θα μπορούσαν να έχουν και καλύτερο προϊόν θα παράγουν μέσα από δράσεις εκσυγχρονισμού του εργαστηρίου που θα δημιουργούσαν για όλο το νησί.
Οπότε καλές οι επιστολές κ. Καλογρίδη αλλά μια φορά ας γίνει συζήτηση για το τι θέλουμε να κάνουμε και ας μην βλέπουμε μόνο «εχθρούς» στις αλύσιδες των σούπερ μάρκετ. Εχθρός είναι ο κακός μας εαυτός!

Μοιράσου το άρθρο!