Editorial

15/10/2013 - 04:54

Editorial - Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013
Μερικές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Περισσότερες από 100.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, από ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για 10.000 πεντάμηνες θέσεις απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες (για ανέργους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης). Οι θέσεις στη Λέσβο ήταν 247 και οι αιτήσεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 2.000. Οι αμοιβές όσων επιλεγούν θα είναι από 427 έως 490 ευρώ το μήνα. Αν θέλουμε να γίνουμε και λίγο "λαϊκιστές" μιλάμε για αμοιβή 14 ευρώ περίπου την ημέρα. Δηλαδή ένα εισιτήριο αστικού λεωφορείου, ένας καφές και ένα τοστ. Δεν μιλάμε πλέον για μισθούς αλλά για επίδομα επιβίωσης.
Τις επόμενες ημέρες θα βγει  η προκήρυξη κοινωφελούς εργασίας για ακόμη 30.000 ανέργους  δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Παρόμοιο σύστημα προσλήψεων και στα σχολεία με προσλήψεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το ίδιο σύστημα προσλήψεων αλλά με άλλη ονομασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ με προσλήψεις Γεωτεχνικών.
Τι είναι όλο αυτά; Στην πραγματικότητα είναι ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας. Οι προσλήψεις δεν ονομάζονται πλέον «προσλήψεις». Δίνουμε άλλα ονόματα: «κοινωφελή εργασία» , «εργασιακή εμπειρία». Και έτσι μπορεί το επίσημο κράτος και πετυχαίνει δύο σκοπούς: και την ανεργία μειώνει και χρήματα εξοικονομεί. Όταν το επίσημο κράτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης «μαύρης εργασίας» τότε τι να κάνει ο επιχειρηματίας;  Μερικές από τις παραμέτρους που αναφέρουν οι εργατολόγοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:  Θεσμική εισφοροδιαφυγή, καταστρατήγηση του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων, παραβίαση των διατάξεων για την παροχή αδείας και αναρρωτικής αδείας, είναι μερικές ακόμη από τις πτυχές του υβριδίου της "μοντέρνας" εργασίας , ενώ στην πράξη προκύπτουν  εμπόδια, για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος της απεργίας ή της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι όσα τρυκ κι αν κάνουν η ανεργία αυξάνει. Οι προβλέψεις για ανεργία 36% το 2016 αν επαληθευτούν θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κοινωνική έκρηξη. Γιατί πόσο ακόμη θα πιστεύεις, από ανάγκη, το παραμύθι της «κοινωφελούς εργασίας» ; Γιατί πόσο ακόμη θα βλέπεις να αυξάνει η κοινωνική ανισότητα και να μεγαλώνει ο αριθμός όσων ζουν όχι στα όρια της φτώχειας αλλά της εξαθλίωσης;
ΥΓ : Αλήθεια πως μερικά πολιτικά πρόσωπα βγαίνουν και εξαγγέλλουν με περηφάνια τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας; Το βλέπουμε και στη  Μυτιλήνη. Πριν κάνουν τις εξαγγελίες τους ας ζητάνε τουλάχιστον ένα «συγνώμη» που Δήμος και Περιφέρεια είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο εργασίας – εκμετάλλευσης.

 

φωτογραφία : CHARLES C. EBBETS, “ΓΕΎΜΑ ΣΕ ΟΥΡΑΝΟΞΎΣΤΗ”, 1932

 


 

Μοιράσου το άρθρο!