Editorial

18/02/2014 - 07:14

Editorial - Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014
Tο σκηνικό έχει επαναληφθεί. Η Κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει τον «ξαφνικό θάνατο» χωρίς να έχει προετοιμάσει διάδοχη κατάσταση. Το ζήσαμε πριν από 8 μήνες στην ΕΡΤ, το ζούμε τώρα ξανά με τον ΕΟΠΥΥ. Λουκέτο  στις μονάδες του ΙΚΑ και υπόσχεση ότι σε 30 μέρες θα ξεκινήσει το διάδοχο σχήμα.
Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση αντιδράσεων με το λουκέτο στην ΕΡΤ  εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι οι αντιδράσεις στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ είναι χλιαρές. Και στη Λέσβο η κατάσταση είναι ίδια. Ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για την ΕΡΤ στη Λέσβο ήταν πολλαπλάσιος σε σχέση με όσους συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για τον ΕΟΠΥΥ.  Τι έγινε δεν μας ενδιαφέρει η υγεία μας;  Ασφαλώς και μας ενδιαφέρει.  Όπως μας ενδιαφέρει και η ΕΡΤ.
Το θέμα είναι ότι «ξυπνάμε»  αργά... Ξυπνάμε όταν μπει το λουκέτο. Εδώ και μήνες οι γιατροί του ΙΚΑ έδιναν τη δική τους μάχη. Και ήταν μόνοι τους.  Οι γιατροί του ΙΚΑ έβλεπαν αυτό που έρχεται, δεν το έβλεπε όμως η κοινωνία.
Η πλειοψηφία όσων βρέθηκαν χθες στο ΙΚΑ Μυτιλήνης ήταν είτε συνδικαλιστές είτε πολιτικά πρόσωπα.  (Ευτυχώς που ήρθαν και οι αγρότες από τη Λάρσο). Ελάχιστος ήταν ο αριθμός των πολιτών. Και είναι ελάχιστος γιατί οι Κυβερνήσεις φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια ο πολίτης να μην αγαπήσει το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ έγινε συνώνυμο της ταλαιπωρίας και σκόπιμα οδηγήθηκε στην απαξίωση. Το ίδιο είχε γίνει και με την ΕΡΤ.
Δυστυχώς η υγεία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια μέρα.  Όταν το κεντρικό σύστημα υγείας νοσεί πέρα από τον αγώνα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή να δημιουργήσουν δομές για τους κοινωνικά αδύναμους. Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία στο Δήμο αποτελούν το αποκούμπι του κάθε πολίτη που θα βρεθεί χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Είναι θετικό που χθες στο ΙΚΑ Μυτιλήνης βρέθηκε και ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και ο υποψήφιος Δήμαρχος  Στράτος Γεωργούλας. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι  θα κληθούν να εντάξουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα  δράσεις για την υποκατάσταση δομών του κράτους που καταρρέουν.  Δυστυχώς...
 

Μοιράσου το άρθρο!