Editorial

03/06/2014 - 06:51

Editorial - Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

trong>Τρίτη 3 Ιουνίου 2014
Μια αγαπημένη συνήθεια της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου είναι  η ανταλλαγή επιστολών. Έτσι έχουμε δει επιστολές του Δημάρχου προς τους Αντιδημάρχους ή το αντίστροφο για διάφορα θέματα.  
Μερικές όμως επιστολές έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.  Πριν μερικές μέρες ο Δήμαρχος έστειλε επιστολή στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος για ένα επικίνδυνο κτήριο στην οδό Τενέδου.  Όμως δεν ήταν ένα απλό κτήριο... ο Δήμαρχος Λέσβου με νέα του επιστολή μας αναφέρει για το κτήριο: όπως με ενημέρωσε δημοσιογραφική πηγή, το εν λόγω οίκημα, εχρησιμοποιείτο τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής- Τουρκικής Κυριαρχίας του Νησιού μας, ως Ελληνικό Προξενείο. Σ’ αυτό δε, εν συνεχεία, κατά την απελευθέρωση της Λέσβου από το Ναύαρχο Π. Κουντουριώτη, την 8η Νοεμβρίου 1912 ως γνωστόν,  είχε εγκατασταθεί ο πρώτος στρατιωτικός και πολιτικός Διοικητής του Νησιού, ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς με τους συνεργάτες του.
Και ο Δήμαρχος καταλήγει: Οφείλει να διερευνηθεί λοιπόν η  ακρίβεια της πληροφορίας αυτής, μήπως και τυχόν έχει αυτό κηρυχθεί διατηρητέο, ή και εξ’ αιτίας της αρχιτεκτονικής του ιδιαιτερότητας, την οποία αυτό παρουσιάζει. Αν όχι, προτίθεμαι τώρα να ζητήσω την τέτοια κήρυξή του παρά των αρμοδίων οργάνων του κράτους, για την δημιουργία Μουσείου της Απελευθέρωσης του Νησιού μας, με συγκέντρωση σ’ αυτό, όλων των διαθέσιμων ντοκουμέντων της τότε εποχής.
Αν ο Δήμαρχος Λέσβου (που κατά κοινή ομολογία είναι εξαιρετικός γνώστης της Ιστορίας του νησιού μας και όχι μόνο) δεν γνωρίζει την ιστορία όλων των κτηρίων την πόλης μας τότε δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι κάνουν οι υπηρεσίες και οι φορείς που δεν έχουν και τόσο καλές σχέσεις με την Ιστορία....
Με αφορμή τη συντήρηση αυτού του κτηρίου και τις επιστολές του Δημάρχου μήπως θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια καταγραφής όλων των ιστορικών κτηρίων της πόλης μας; Μήπως θα πρέπει να εκδοθεί ένας οδηγός με την ιστορία των κτηρίων της πόλης μας;  Να μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για την νέα Δημοτική Αρχή. Γιατί μόνο όταν γνωρίζουμε θα προστατέψουμε τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.

Μοιράσου το άρθρο!