Editorial

03/09/2013 - 05:56

Editorial - Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

style="text-align: justify;">Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013
 
Αλήθεια ποιος θυμάται τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη από τον Ανδρέα Παπανδρέου; Σαν σήμερα, 39 χρόνια πριν. Περισσότεροι είναι αυτοί που θυμούνται τη «διακήρυξη» του Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο και την είσοδο της χώρας μας στο «Μνημόνιο 1».  Ίσως σήμερα οι εποχές δεν είναι τόσο ηρωικές, είναι περισσότερο «διαχειριστικές». Διαχειριστές δανείων και δόσεων, αυτοί είναι οι «ηγέτες» μας.
 
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης έφυγε, οι μετανάστες έρχονται. Και χθες είχαμε αφίξεις μεταναστών και  μια παράξενη επιχείρηση διάσωσης ενός μόνου μετανάστη καθώς οι άλλοι διασώθηκαν(;) από τούρκικο σκάφος στα τούρκικα ύδατα. Οι φήμες που λένε ότι ο Μ. Βαρβιτσιώτης ήρθε στη Μυτιλήνη μόνο για το τηλεοπτικό γύρισμα της εκπομπής «Αυτοψίες» του ALPHA κρίνονται ως υπερβολικές… πάντως γύρισμα έγινε και σύντομα θα απολαύσουμε το Μ. Βαρβιτσιώτη σε νέο ρόλο! Άντε με το καλό να του ανοίξει ο δρόμος για μια νέα καριέρα. 
 
Η «λάμψη» του Μ. Βαρβιτσιώτη έβαλε σε δεύτερο πλάνο τα «αστέρια» που έφερε το ελαιόλαδο «Μερόπη» στη Λέσβο. Άλλο ένα βραβείο για το ελαιόλαδό μας.
Είναι ζήτημα αν είναι καμιά δεκαριά οι ελαιοπαραγωγοί - τυποποιήτες ελαιολάδου που έχουν χαράξει τη δική τους πετυχημένη πορεία και έχουν αναδείξει το λεσβιακό ελαιόλαδο. Κάτω από δυσκολίες και  συνθήκες έντονου ανταγωνισμού επιμένουν να παλεύουν και να αγωνίζονται. Τα βραβεία που λαμβάνουν σε διαγωνισμούς και εκθέσεις είναι σίγουρα ηθική αναγνώριση αλλά αποδεικνύουν και την αξία που έχει το λεσβιακό ελαιόλαδο.
Δυστυχώς το λεσβιακό ελαιόλαδο ήταν άτυχο… δεν ευτύχησε να έχει μια Ένωση Παραγωγών που να μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στις τιμές όσο και στην εμπορία του ελαιολάδου. Οι παραγωγοί επικρίνουν την ΕΑΣ Λέσβου αλλά μένουν μόνο στην κριτική… Υπάρχει μια νοοτροπία στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου ότι κάποιοι άλλοι θα μας λύσουν τα προβλήματα. Τελευταίο παράδειγμα η δακοκτονία και η καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών. Στη Λέσβο κάναμε κριτική, στη Κρήτη οι ελαιοπαραγωγοί ψέκαζαν μόνοι τους τα κτήματα. Θα προσπαθήσουμε και πάλι να βρούμε κανένα τρόπο για αποζημίωση ( αν και οι εποχές έχουν αλλάξει…) και μετά θα πάμε στο καφενείο να κάνουμε κριτική.
Δεν μάθαμε να δουλεύουμε συλλογικά. Οι Ομάδες Παραγωγών στη Λέσβο είναι κάτι άγνωστο. Η λογική κάθε παραγωγός να τυποποιεί την παραγωγή  (που κάποτε καλλιέργησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ) ασφαλώς και δεν μπορεί να εφαρμοστεί , δεν το επιτρέπουν οι νόμοι της αγοράς. Δεν μπορεί η Λέσβος να βγάλει 200 ατομικές ετικέτες ελαιόλαδου. Θα μπορούσε όμως να βγάλει 5 δυνατές ετικέτες από Ομάδες Παραγωγών που θα μπορούν να σταθούν ικανοποιητικά στον ανταγωνισμό.
Ας προβληματιστούμε και ας αναζητήσουμε τη λύση εμείς και όχι από τους άλλους.

Μοιράσου το άρθρο!