Editorial

04/11/2014 - 06:22

Editorial - Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

style="text-align: justify;">Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
Καταλήψεις σε σχολεία της Λέσβου, καταλήψεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές ασφαλώς και έχουν δίκιο, τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας είναι τεράστια. Διαβάζοντας και ακούγοντας τα αιτήματα των μαθητών της Λέσβου και λαμβάνοντας υπόψη ότι το φαινόμενο των καταλήψεων επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα  διαπιστώνουμε ότι οι μαθητές χάνουν το δίκιο τους.
Ένα από τα αιτήματα σε σχολείο της Μυτιλήνης είναι να μην καπνίζουν οι καθηγητές στο σχολείο! Λογικό αίτημα αλλά είναι αυτό η ουσία;  Επίσης διαβάζουμε αίτημα μαθητών στο ίδιο σχολείο να μην πληρώσουν το πρόσθετο βιβλίο αγγλικών. Λογικό αίτημα αλλά κάθε μέρα που πληρώνουν χρήματα στην παραπαιδεία και σε καθηγητές του σχολείου τους… δεν αναφέρουν τίποτα για αυτό. Ας προσέξουν οι μαθητές τα αιτήματα που θέτουν στις καταλήψεις γιατί ίσως χάνουν το δίκιο τους.
Οι καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα υπολογίζονται σε 500 με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου. Αιτία, η διαφωνία των μαθητών προς το θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων, που ψηφίστηκε πέρυσι, το σύστημα των εξετάσεων και τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «Νέου Λυκείου» καθώς και η υποχρηματοδότηση των σχολείων.. 
Το εκπληκτικό είναι ότι μπροστά σε αυτή τη θύελλα καταλήψεων  ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος υπενθύμισε (ή αλλιώς απείλησε ότι οι ώρες που θα χαθούν αναπληρώνονται ακόμη και την περίοδο των εορτών) και εξέφρασε τον προβληματισμό του τι θα γίνει αν οι καταλήψεις συνεχιστούν μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πόσο σοβαρός είναι αυτός ο Υπουργός; Μήπως θα έπρεπε να δώσει κάποια απάντηση στα αιτήματα των μαθητών;
Οι μαθητές της Λέσβου αν θέλουν αν ακουστεί δυνατά η φωνή τους καλό θα είναι να δημιουργήσουν ένα συντονιστικό όργανο ανάμεσα σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν την επικοινωνία και το συντονισμό δράσης. Και ο συντονισμός πρέπει να γίνει και με τους μαθητές εκτός Λέσβου.  Οι μαθητές εκτός Λέσβου έχουν δημιουργήσει σελίδα στο Facebook για την εκδήλωση που φέρει τον τίτλο « ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ». Σε αυτήν ενημερώνουν για τις εξελίξεις των καταλήψεων ανά την Ελλάδα καταγράφοντας όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.
Και επειδή κάποιοι ίσως σχολιάσουν αρνητικά τη θετική στάση του Lesvosnews.net απέναντι στις καταλήψεις για μας το σπουδαιότερο μάθημα για έναν έφηβο είναι να μάθει ότι τίποτα δεν θα του χαριστεί και όλα κατακτήθηκαν με τον αγώνα. Επομένως καλά κάνουν οι μαθητές και κάνουν καταλήψεις. Έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Αρκεί οι μαθητές να μην «πέσουν» στην παγίδα του «χαβαλέ» και της συνήθειας των καταλήψεων

Μοιράσου το άρθρο!