Editorial

05/11/2013 - 04:54

Editorial - Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013
Γέμισε χθες το διαδίκτυο με τα κάστανα της Αγιάσου. Γέμισαν σήμερα οι εφημερίδες με τα κάστανα της Αγιάσου. Κάποιος όμως πρέπει «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Πέρα από την επιτυχία της Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: δεν θα υπάρχει γιορτή αν δεν υπάρχουν κάστανα.
Τα τελευταία χρόνια ο καστανιώνας της Αγιάσου αντιμετωπίζει  σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της ασθένειας του έλκους. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλο το καστανιώνα και προκαλεί σοβαρές απώλειες  στο φυτικό κεφάλαιο της Αγιάσου.
Το Σάββατο στα πλαίσια της  Γιορτής ο Δρ Στέφανος Διαμαντής παρουσίασε τον τρόπο της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς στην Αγιάσο. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να φτιάξει το εμβόλιο και να σώσει τον καστανώνια της Αγιάσου. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι μας ενδιαφέρουν μόνο τα πανηγύρια…. Στην παρουσίαση που έκανε ο κος Διαμαντής στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου οι καλλιεργητές κάστανου ήταν 3-4 άτομα. Οι Γεωτεχνικοί ήταν 5-6 άτομα και μερικές δεκάδες οι υπόλοιποι που παρακολούθησαν την εκδήλωση.  Εκεί ήταν και ο Δήμαρχος Λέσβου και στο τέλος της παρουσίασης από τον κ. Διαμαντή κατάλαβε το μέγεθος της προσφοράς του στην Αγιάσο και στη Λέσβο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κ. Διαμαντής έχει κληθεί να σώσει 11.000 στρέμματα καστανιές. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί και σε χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά εμβολιασμού στην Αγιάσου.
Η παρουσίαση του κ. Διαμαντή δεν ήταν μόνο επιστημονική αλλά αφορούσε και τρόπους αξιοποίησης του κάστανου. Παρουσιάστηκαν μέθοδοι συγκομιδής και ποικιλία προϊόντων κάστανου που παράγονται σε άλλες χώρες. Τονίστηκε η μοναδικότητα του κάστανου της Αγιάσου. Τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και το εύκολο ξεφλούδισμα καθιστούν τα κάστανα της Αγιάσου ιδανικό προϊόν για μεταποίηση.
Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά δεν θέλουμε να ξεβολευτούμε ή να αναζητήσουμε κάτι άλλο. Βαθύτατα συντηρητικοί; Βολεμένοι ακόμη; Αδιάφοροι; Πως μπορεί να αλλάξει το σκηνικό χωρίς εγρήγορση, χωρίς να ακούσουμε ανθρώπους που έχουν γνώσεις; Πόσο σοκ μας χρειάζεται ακόμη για να ξυπνήσουμε;
Όση αισιοδοξία σκόρπισε η Γιορτή Κάστανου την Κυριακή άλλη τόση απογοήτευση σκόρπισε η εκδήλωση το Σάββατο στο Αναγνωστήριο Αγιάσου.
Ας σκεφτούμε επιτέλους και πέρα από τα πανηγύρια… Δεν είμαστε ρε γαμώτο για τα πανηγύρια, μπορούμε για το καλύτερο!
 

Μοιράσου το άρθρο!