Editorial

07/01/2014 - 05:31

Editorial - Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

trong>Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014
Τις τελευταίες μέρες ζούμε καταστάσεις που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν. Να μιλήσουμε για «υπερβολές», για «δημοσιογραφικές πατάτες», για παραπλάνηση της κοινής γνώμης;
Όλα ξεκίνησαν με το Μιχάλη Λιάπη και την «αποκάλυψη» για το «βίλα» του στο Καρπενήσι. Οι δημοσιογράφοι ξαφνικά ανακάλυψαν το μέγα σκάνδαλο! Ένας Βουλευτής χρησιμοποιεί το πρόγραμμα αγροτουρισμού Leader για την ανακαίνιση μετατροπή κατοικίας σε παραδοσιακό ξενώνα. Κάτι που έκαναν εκατοντάδες άλλοι πολίτες. Η αδυναμία αυτών των προγραμμάτων είναι ότι ο έλεγχος είναι αυστηρός μέχρι το στάδιο της ολοκλήρωσης. Τα υποχρεωτικά έτη λειτουργίας (από 5 έως 10) είναι στην ουσία χωρίς έλεγχο αφού η επιχείρηση  μπορεί να παραμένει ανοιχτή στα χαρτιά και να εμφανίζει σχεδόν μηδενικά έσοδα. Όλα αυτά οι δημοσιογράφοι ή δεν τα ξέρουν και επομένως είναι άσχετοι  ή τα ξέρουν  και σκόπιμα δεν τα αναφέρουν ώστε να «πυροβολήσουν» περισσότερο το Μιχάλη Λιάπη και ίσως να επιτύχουν κάτι περισσότερο: την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Ο Μιχάλης Λιάπης (ιδιοκτήτης κατά 50% του παραδοσιακού ξενώνα) ουσιαστικά δεν έχει κάνει κάτι παράνομο. Το ίδιο έχει συμβεί και εδώ στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές. Και δεν αποκλείεται να βγουν αύριο και άλλα ονόματα Βουλευτών. Όλα αυτά τα προγράμματα (Leader κλτ) είναι εργαλεία που άλλοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο και να αποτελέσουν την αφετηρία για τη δημιουργία μιας βιώσιμης επιχείρησης και άλλοι απλά για να εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος και να κάνουν αργότερα κάτι άλλο. Κανείς δεν είναι παράνομος και κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να δεσμεύσει τον υποψήφιο επενδυτή για μια ζωή.
Στην περίπτωση όμως του Λιάπη ενιδαφέρον έχει το γεγονός ότι τα ΜΜΕ «ανακάλυψαν» μια ιστορία πριν 20 χρόνια τότε που είχαμε δραχμές. Και το «σκάνδαλο» Λιάπη αφορά το ποσό των 10 εκατ. ΔΡΑΧΜΩΝ (δηλαδή 30.000 ευρώ).
Ας παρακολουθήσουμε όμως την ανάλυση ενός δελτίου ειδήσεων του MEGA πριν μερικές μέρες (πίνακας) και θα καταλάβετε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.
1η είδηση (4 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα το ρεπορτάζ συν 1:48 ο η ανάλυση του αδέκαστου Νίκου Στραβελάκη: συνολικά 6:02 λεπτά) τα 30 χιλιάδες ευρώ «παράνομη» κοινοτική επιδότηση του Μιχάλη Λιάπη για το σπίτι του στην Ευρυτανία, 4η είδηση (3:33 ο χρόνος που αφιέρωσαν στο ρεπορτάζ) τα 25 χιλιάδες ευρώ του Τομπούλογλου και μόλις 6η είδηση (2:50 η διάρκεια του ρεπορτάζ, 35 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου) τα 26 εκατομμύρια ευρώ των Κάντα, Ευσταθίου και των υπολοίπων τύπων των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Καταλάβατε;

 

(στοιχεία ανάλυσης δελτίου ειδήσεων από e-tetradio.gr)

Μοιράσου το άρθρο!