Editorial

31/08/2015 - 07:00

Ναι εμείς κάψαμε την Αγία Μαρίνα, την Αμαλή, τη Χαραμίδα....

Τεράστια καταστροφή, τεράστιες ευθύνες.  Πεύκα και ελιές στάχτη. Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκαλούν θλίψη και οργή. 24 ώρες ο πύρινος εφιάλτης  σαρώνει τις περιοχές Αγία Μαρίνα, Χαραμίδα, Αμαλή, Λουτρά.  Ο πύρινος εφιάλτης που πριν μερικά χρόνια κατέστρεψε τη Χαραμίδα επέστρεψε. Αυτή τη φορά χειρότερος.

Και πίσω από αυτή την  καταστροφή δεν υπάρχουν ούτε Τούρκοι πράκτορες , ούτε «λαθρομετάναστες» , ούτε οικοπεδοφάγοι.  Το ενδεχόμενο εμπρησμού έχει αποκλειστεί. Αιτία της φωτιάς η ανθρώπινη αμέλεια.  Είτε αναμμένο τσιγάρο είτε γεωργικές εργασίες.  Αυτές είναι οι δύο εκδοχές που εξετάζει το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.  Με μια μικρή λεπτομέρεια:  η φωτιά ξεκίνησε κοντά στην περιοχή που είναι τα σκουπίδια της Αγίας Μαρίνας!  (Αξίζει να τονιστεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από το δρόμο και πληροφορίες αναφέρουν ότι δίπλα στην αρχική εστία της φωτιάς υπήρχε μια συκιά οπότε το σενάριο να πετάχτηκε αναμμένο τσιγάρο από κάποιον που πήγε να κόψει σύκα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες). 

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η ανοησία -αμέλεια τους ενός...

Οι ευθύνες δεν σταματούν εκεί... ξεκινάνε από εκεί. Είναι μεγάλο "κατόρθωμα" πώς μια μικρή φωτιά μπορεί να εξελιχθεί σε απόλυτη καταστροφή.  Απουσία συντονισμού, καθυστέρηση πυροσβεστικών αεροπλάνων, διακοπή ρήψεων από πυροσβεστικά αεροπλάνο για ανεφοδιασμό εκτός Λέσβου, καθυστέρηση στην άφιξη των δυνάμεων εκτός Λέσβου (εναέρια και πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστικής) , απουσία καθαρισμού δασών.

Αναλυτικά: Αναφορές κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι οι πευκοβελόνες στο δάσος της περιοχής σχημάτιζαν στρώματα ύψους πάνω από ένα μέτρο. Επισήμως αναφέρθηκε ότι ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών αεροπλάνων δεν μπορεί να γίνει στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.  Το στρατιωτικό αερολπάνο C-130 από τη Θεσσαλονίκη που μετέφερε πεζοπόρα τμήματα προσγειώθηκε αργά το απόγευμα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Οι ρίψεις των αεροσκαφών ξεκίνησαν μετά από 2 ώρες από την εκδήλωση της φωτιάς καθώς δεν εκτιμήθηκε σωστά η επικινδυνότητα της φωτιάς (αρκεί να σκεφτούμε ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ήταν δίπλα στην αρχική εστία της φωτιάς... πόσο απέχει το αερόδρομιο Μυτιλήνης από την Αγία Μαρίνα;).  Εθελοντές και κάτοικοι καταγγέλλουν την απουσία κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού  καθώς  μετά το μεσημέρι που όλα έδειχνα ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο αλλά  δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για τυχόν  αναζωπύρωση  της φωτιάς  και αλλαγή της φοράς των ανέμων. Επίσης παρουσιάστηκαν προβλήματα και στην επικοινωνία των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Κάθε καλοκαίρι η ευχή είναι να κρατήσουμε πράσινο το νησί μας.  Η χθεσινή φωτιά δείχνει ότι κάθε χρόνο τα καταφέρνουμε περισσότερο από  τύχη και όχι εξαιτίας της οργάνωσής μας.  Ας το ομολογήσουμε :  Ναι εμείς κάψαμε την Αγία Μαρίνα, την Αμαλή, τη Χαραμίδα. Οι "υπεύθυνοι" και η δική μας αδιαφορία. Και όπως πάντα θα φωνάξουμε μετά την καταστροφή.... Η καταστροφή όμως έγινε... είναι εδώ !  Και θα είναι για πολλές δεκαετίες! Ας μην ψάχνουμε άλλοθι σε σενάρια εμπρησμού κτλ.

Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους πυροσβέστες , στους στρατιώτες και στους δεκάδες εθελοντές.  Έδωσαν και δίνουν μια άνιση μάχη. Με αυτοθυσία , δύναμη και πείσμα.  Πολλά μπράβο και τους ηρωικούς πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Πτήσεις  στα όρια της αυτοθυσίας.

 

 

(φωτογραφία Κώστας Σκαρλάτος Χαραμίδα ώρα 23:30 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2015)

 

Μοιράσου το άρθρο!