Editorial

07/06/2015 - 20:00

Πότε(;) θα ξεσηκωθεί η Λέσβος για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

Δ

ύο ελπίδες έχει η Λέσβος  ώστε να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ.  Πάνος  Καμμένος και Γιάννης Ζερδελής.  Και δεν το γράφουμε με ειρωνική διάθεση. Είναι οι μόνοι που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και προωθούν αυτή τη θέση τους με κάθε τρόπο. Μάλιστα ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε σημέρα τις δηλώσεις του (μετά την ΕΡΑ Αιγαίου) και στο Μega: Δεν θα ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά και αν χρειαστεί θα καταψηφίσει όλη τη συμφωνία. Όλοι οι υπόλοιποι στη Λέσβο είναι σε βαθύ ύπνο. Η μόνη αντίδρασή τους είναι οι «επαναστατικές δηλώσεις» , ανακοινώσεις, ψηφίσματα.  Αντίθετα στη Χίο την Πέμπτη ξεσηκώνονται και κλείνουν τα καταστήματα. Στη Ρόδο έγιναν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις για το θέμα του ΦΠΑ και τα καταστήματα ανάρτησαν μαύρες σημαίες. Εδώ στη Λέσβο τίποτα…

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Αν δεν βγει η Λέσβος στο δρόμο μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου  ίσως χαθεί μια για πάντα ο μειωμένος ΦΠΑ από τα νησιά του Αιγαίου.  Η τελευταία συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη αφήνει ελπίδες. Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», υποστήριξε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν αποτελεί λύση και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην εισπραξιμότητα.
Σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον που τα μέτρα σβήνονται και γράφονται αν δεν υπάρξει η πίεση από τους πολίτες των νησιών τότε θα περάσει ευκολότερα η πίεση των «θεσμών». Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε αυτό το θέμα ήταν «κόκκινη γραμμή». Τώρα αυτή η «κόκκινη γραμμή» μάλλον έγινε γκρίζα για τους πολιτικούς.  Θα πρέπει όμως να παραμείνει για μας «κόκκινη γραμμή».
Πιστεύουμε ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – που έχουν κοινά χαρακτηριστικά – θα πρέπει να δώσουν το δικό τους αγώνα για τη διατήρηση του μειωμένου  ΦΠΑ. Είναι λάθος που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμπλέει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου ισχύουν άλλοι οικονομικοί δείκτες. Με αυτή τη λάθος επιλογή αυξάνονται οι πιθανότητας να χαθεί ο μειωμένος  ΦΠΑ και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δήμος , η Περιφέρεια, οι φορείς του νησιού ας ξεσηκωθούν. Ένα Παλλεσβιακό μαζικό συλλαλητήριο για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ  θα στείλει μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ας καταλάβουν όλοι, ότι το θέμα του ΦΠΑ για τα νησιά μας δεν είναι μόνο οικονομικής σημασίας αλλά είναι και είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους νησιώτες.  
 
 
 Συμπαράσταση και από την  ΚΕΔΕ
Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Σε ότι αφορά στην ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει τη κατηγορηματική της αντίθεση. Να σημειωθεί ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 20 Απριλίου και στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι των νησιών του Αιγαίου. Στην περίπτωση που δεν έχει κλείσει μέχρι τότε το θέμα, θα ανακοινωθούν οι περαιτέρω ενέργειες και αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης».
 
Lesvosnews  / Λέσβος ©
 

Μοιράσου το άρθρο!