Εκπαίδευση

05/02/2019 - 14:38

Χάλκινο μετάλλιο για το 5ο Λύκειο Μυτιλήνης στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO, http://euso.eu/) είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική - Χημεία - Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Λέσβο στην πρώτη φάση, στον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και το ΕΚΦΕ Λέσβου επιλέχθηκε η τριμελής ομάδα μαθητών από το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης η οποία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση «Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας» διεξήχθη στην Αθήνα και συμμετείχαν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα οι μαθητές διαγωνίζονται σε  πρακτικά και όχι σε θεωρητικά θέματα και αυτά είναι η επίλυση δύο προβλημάτων με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων - χρήση πειραματικής διάταξης. Το περιεχόμενο της ύλης, στην οποία θα διαγωνισθούν οι μαθητές, το καθορίζει η διοικούσα επιτροπή της EUSO και πρέπει να αποτελεί μέρος από την ύλη που διδάσκονται οι μαθητές σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
Σε όλους τους συμμετέχοντες απονέμεται μετάλλιο. Στο 10% των συμμετεχόντων απονέμεται χρυσό μετάλλιο, στο 30% αργυρό και στο 60% χάλκινο. Η ανακοίνωση των ονομάτων γίνεται με αλφαβητική σειρά.
Από τον κάθε πανελλήνιο διαγωνισμό η οργανωτική επιτροπή της ΠΑΝΕΚΦΕ της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ επιλεγεί μια τριμελή ομάδα μαθητών που θα συμμετέχει στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών - EUSO 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αλμάδα της Πορτογαλίας, από 4 έως 11 Μαΐου 2019

Μοιράσου το άρθρο!