Εκπαίδευση

13/02/2020 - 19:37

Κι όμως αυτό το μάθημα δεν ήταν για τα σκουπίδια... Το 4ο Γυμνάσιο στο ΧΥΤΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Λέσβου, πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

Τα παιδιά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους Μπέτζιου Χριστίνα (Υποδιευθύντρια), Θωμάς Μυλωνάς, Γεώργιος Γεωργιτζίκης και Ευαγγελία Πολυχρόνη, με έντονο ενδιαφέρον, είδαν από κοντά και ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Δικτύου ΦοΔΣΑ, Στέφανο Αποστόλου και τον περιβαλλοντολόγο & υπεύθυνο λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Κώστα Καλαμπάκα, για όλα τα στάδια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. και ειδικότερα για τις διαδικασίες εισόδου, καταγραφής & ζύγισης των απορριμμάτων που καταλήγουν καθημερινά εκεί από τους Δήμους του νησιού μας, την διάθεσή τους στη λεκάνη του Χ.Υ.Τ.Α. με τον υφιστάμενο ειδικό εξοπλισμό, για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στραγγισμάτων, καθώς και για την τεχνητή «λίμνη», στην οποία καταλήγουν τα επεξεργασμένα πλέον, απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού.

Είδαν ακόμη με μεγάλο ενδιαφέρον τον χώρο επισκευής οχημάτων, το κέντρο ελέγχου και το εργαστήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και γενικά το σύνολο των εγκαταστάσεων που ανταποκρίνονται, πλέον, σε όλες τις σύγχρονες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Μετά το τέλος της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ  Στέφανος Αποστόλου, τόνισε ότι από την ξενάγηση και την ενημέρωση για τη λειτουργία και τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής, έγινε κατανοητή η μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Λέσβου και το θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική προστασία του νησιού μας και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Επίσης, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης αυτής της επίσκεψης. «Τέτοιες δράσεις – είπε ο κ. Αποστόλου - συμβάλουν καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, που είναι οι αυριανοί πολίτες, σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και στην εμπέδωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ο χώρος είναι πάντα ανοιχτός και διαθέσιμος σε επισκέψεις μαθητών σχολείων για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, παρουσίαση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται και των ωφελειών από τον Χ.Υ.Τ.Α.».

Οι εκπαιδευτικοί, με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑΠΑΛ, για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και την ξενάγηση των μαθητών, όπου, όπως επεσήμαναν, γνώρισαν και διαπίστωσαν με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία και την προσφορά του Χ.Υ.Τ.Α. Λέσβου στους κατοίκους του νησιού μας και στο περιβάλλον. 

 

Μοιράσου το άρθρο!