Εκπαίδευση

25/09/2012 - 14:13

Παρέμβαση ΑΡ.ΕΝ. για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρέμβαση ΑΡ.ΕΝ. για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Παρέμβαση της Αριστερής Ενότητας ΑΡ.ΕΝ. (φοιτητική παράταξη) σχετικά με τις συνθήκες μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνοδευτικά αποστέλλουμε την περσινή σύμβαση σίτισης και την απόφαση χορήγησης κονδυλίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Σε μια περίοδο που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποδιαρθρώνουν συστηματικά την παιδεία, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου όχι μόνο δεν βάζουν φραγμούς για να προασπίσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αλλά γίνονται και βασιλικότεροι του βασιλέως στρώνοντας το κόκκινο χαλί στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει μια ώρα αρχύτερα τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της. Το πλήγμα που δέχεται σήμερα η Φοιτητική Μέριμνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης δράσης της τρικομματικής κυβέρνησης και των Πρυτανικών Αρχών. Τη στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από φτώχεια, ανεργία και διάλυση κάθε δομής κοινωνικής πρόνοιας, το κόστος του δικαιώματος της ίσης πρόσβασης στη παιδεία, όπως αυτή εκφράζεται στη Φοιτητική Μέριμνα (σίτιση – στέγαση – μεταφορές), μετακυλίεται για ακόμα μια φορά στις πλάτες των οικογενειών μας.
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την ολιγωρία της Πρυτανείας στο ζήτημα της μεταφοράς των φοιτητών όταν δεν φρόντισαν εγκαίρως να συνάψουν σύμβαση, σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβαινε μέχρι πέρυσι; Τι άλλο εκτός από έλλειψη διεκδικητικής πολιτικής είναι η χωρίς αντίδραση αποδοχή της αύξησης 20 κλινών για τη στέγαση των φοιτητών στη Μυτιλήνη, όταν οι αιτήσεις στέγασης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της αδυναμίας των οικογενειών να καλύψουν και αυτό το έξοδο; Τι άλλο εκτός από σκανδαλώδης εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που επιτρέπουν μόνο στους έχοντες το δικαίωμα στη παιδεία, αποτελεί η νέα σύμβαση για τη σίτιση, που από 6/9/12 έως 23/12/12 ανέρχεται στο ποσό των 551.000 ευρώ, τη στιγμή που η σίτιση για ολόκληρη την περσινή χρονιά κόστισε 1.399.983,75 ευρώ; Κι αν δεν είναι υπεύθυνο το ίδιο το Πανεπιστήμιο και τα όργανά του ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα των σπουδών απαιτώντας την αύξηση των συμβασιούχων καθηγητών, τότε ποιος είναι; 
 Ως Αριστερή Ενότητα έχουμε αντιταχθεί διαχρονικά στην επιχειρούμενη διάλυση της παιδείας καταδεικνύοντας τις πολιτικές που την απαξιώνουν. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στις κατάφορες ελλείψεις ή μεθοδεύσεις της Πρυτανικής Αρχής, παραθέτοντας τα στοιχεία από την Διαύγεια που αποδεικνύουν το βάσιμο των καταγγελιών μας. Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές να τοποθετηθούν δημόσια και να αντιληφθούν επιτέλους ότι η θέση τους είναι με το μέρος των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Ως ΑΡ.ΕΝ. προασπιζόμαστε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, γι' αυτό θεωρούμε άμεση ανάγκη τα μέλη του να στηλιτεύσουν και να καταδικάσουν αυτές τις επιλογές, αποφασίζοντας μόνα τους και ελεύθερα από τις όποιες εξαρτήσεις, ποιό είναι το Πανεπιστήμιο που θέλουμε, με γνώμονα το όφελος της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας μέσα και έξω από αυτά.

Μοιράσου το άρθρο!