Εκπαίδευση

26/11/2012 - 15:23

Πρόκληση: το ολοήμερο σχολείο Άγρας παύει να λειτουργεί λόγω απόσπασης της δασκάλας σε γραφείο Βουλευτή!

Πρόκληση: το ολοήμερο σχολείο Άγρας παύει να λειτουργεί λόγω απόσπασης της δασκάλας σε γραφείο Βουλευτή!

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ανθή Παζιάνου / εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι ενώ οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης διαπιστώνουν δεκάδες κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής μας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με έγγραφό του απέσπασε δασκάλα από το ολοήμερο δημοτικό σχολείο Άγρας σε γραφείο Βουλευτή της ΝΔ στις Σέρρες!

Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα με έγγραφό του προς το σχολείο της Άγρας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε εντολή να αποσπαστεί η δασκάλα της Β’ τάξης Δημοτικού στο γραφείο του Βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Θεόφιλου Λεονταρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπαιδευτικός δεν κατάγονταν από την περιοχή μας, αλλά είχε πολλά χρόνια υπηρεσίας σε σχολεία της Λέσβου. Το πρόβλημα με την απόσπαση της εν λόγω εκπαιδευτικού είναι ότι μέχρι να καλυφθεί η θέση, το σχολείο παύει να λειτουργεί ως ολοήμερο, μειώνεται δηλαδή κατά μία ώρα τουλάχιστον το ωράριο για 20 μαθητές της Άγρας την ημέρα.

 

Στα αζήτητα οι νέοι διορισμοί

Όταν το σχολείο επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Διευθύντρια, Αναστασία Τσολερίδου απάντησε πως το σχολείο θα τεθεί σε προτεραιότητα, μόλις γίνουν νέοι διορισμοί. Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ στην Αττική εκκρεμούν πολλοί περισσότεροι. Αποτέλεσμα είναι, τρεις μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς, τα σχολεία να έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος τους χωρίς προοπτική πλέον να καλυφθούν άμεσα αυτά τα κενά, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία των σχολείων που αδυνατούν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα τους. Αυτή είναι και η περίπτωση της Άγρας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων των μαθητών του Δημοτικού σχολείου που χάνουν το ολοήμερο είναι αγρότες και ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε την ελαιοκομική περίοδο θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με τη μη φύλαξη των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία είναι καθόλα νόμιμη, εν τούτοις η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία με τις ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποσπαστεί τουλάχιστον 200 εκπαιδευτικοί σε βουλευτικά γραφεία από τον Σεπτέμβριο. Και όλα τα παραπάνω, ενώ έχουν γίνει πολλές ερωτήσεις Βουλευτών στη Βουλή για τα κενά των δασκάλων!

Η Αν. Τσολερίδου

Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου σε ερώτησή μας για την αδιαφορία της πολιτείας σε σχέση με τα σχολεία της επαρχίας απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την απόσπαση και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον Νόμο. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή το κενό θα καλυφθεί».

Η Κ. Στρατάκη

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη τόνισε στην εφημερίδα μας: «Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στη διαδικασία, ωστόσο δημιουργούνται πολλά προβλήματα στα σχολεία όταν αποσπώνται εκπαιδευτικοί και αυτό θα έπρεπε να το λαμβάνει υπόψη του το Υπουργείο. Από την άλλη δεν μπορούμε να ζητήσουμε να εξαιρεθούν μόνο οι εκπαιδευτικοί από τις αποσπάσεις. Ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί η ισχύουσα νομοθεσία».

 

Σημείωση Lesvosnews: στη φωτογραφία ο Θεόφιλος Λεονταρίδης.... αν έχει λίγο φιλότιμο ας πράξει τα δέοντα....

Μοιράσου το άρθρο!