Ελλάδα

12/05/2013 - 08:48

«Σφαγή» του Αστέρα Τρίπολης – Ντροπή και αηδία για το «κάλπικο» κύπελλο του Ολυμπιακού

«Σφαγή» του Αστέρα Τρίπολης – Ντροπή και αηδία για το «κάλπικο» κύπελλο του Ολυμπιακού

&n

bsp;

Σάββατο 11 Μαΐου. Τόπος: Λονδίνο. Γήπεδο: Γουέμπλεϊ. Διοργάνωση: Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας. Η Μάντσεστερ Σίτι είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, όμως η Γουίγκαν νικά 1-0 και παίρνει το τρόπαιο. Εκεί είναι Αγγλία και επιτρέπονται οι εκπλήξεις, γιατί δεν ξέρουν από ποδόσφαιρο. Εδώ, όμως, είναι Ελλάδα και ο θεωρητικά αδύναμος δεν δικαιούται να ελπίζει στην έκπληξη.
 
Ας ρίξουν μια ματιά οι Άγγλοι στο δικό μας τελικό Κυπέλλου, που έγινε λίγες ώρες μετά τον δικό τους, για να πάρουν κανένα μάθημα. Εκεί όπου ο διαιτητής Γιάχος και οι βοηθοί του στέρησαν από τον Αστέρα Τρίπολης την κούπα και έδωσαν στον Ολυμπιακό το δικαίωμα να τη διεκδικήσει και τελικά να την πάρει νικώντας στην παράταση με 3-1.
 
Τι κι αν ο ρέφερι εκ Χίου δήλωνε μία ημέρα νωρίτερα: «Προσωπικά θα ήθελα να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητοι γίνεται. Να απονείμουμε δικαιοσύνη και να μην αδικήσουμε σε καμία περίπτωση κανέναν. Ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που δεν θυμάται κανείς το όνομά του μετά το παιχνίδι»; Δυστυχώς, ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος του συγκεκριμένου επαγγέλματος που κάνει ανάλογη δήλωση και μετά ωθεί όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να ασχολείται μαζί του.
 
Τι κι αν για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου εφαρμόστηκε το μέτρο των έξτρα βοηθών στις τελικές γραμμές; Ο βοηθός Τριτσώνης απέδειξε ότι αυτό συνέβη απλά για να «κόψει» η ΕΠΟ κάνα μεροκάματο παραπάνω στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Γιατί από τη στιγμή που δεν υπέδειξε στον Γιάχο το ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΟ πέναλτι στη φάση του 68ου λεπτού, όταν σε κεφαλιά του Σανκαρέ ο Μανιάτης απέκρουσε την μπάλα με το χέρι πάνω στη γραμμή (πέναλτι και αποβολή, δηλαδή), τότε είναι αχρείαστος. Είτε δεν το υπέδειξε γιατί δεν το είδε είτε γιατί δεν ήθελε. Όχι ότι ήταν δύσκολο για το διαιτητή Γιάχο να το δει. Μια χαρά καθαρό πεδίο είχε μπροστά του και το χέρι του Μανιάτη πρέπει να το είδε από τα επίσημα μέχρι και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και από το απέναντι πέταλο οι οπαδοί του Ολυμπιακού.
 
Με το μη καταλογισμό του πέναλτι (συν την αποβολή του Μανιάτη σε εκείνη τη φάση), λοιπόν, και με το σκορ 1-1, δίνεται το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να μείνει ζωντανός στη διεκδίκηση του τροπαίου και εν τέλει να το κατακτήσει χάρη σε ένα γκολ του Ράφικ Τζιμπούρ στο 8ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης και με ένα πέναλτι του Αμπντούν στο 119’, με τα οποία διαμορφώθηκε το τελικό 3-1 υπέρ των Πειραιωτών.
 
Καλύτερος ο Αστέρας, αλλά...
 
Μέχρι εκείνο το σημείο ο Αστέρας Τρίπολης είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ομάδα του Μίτσελ και έδειχνε ικανός να πάρει το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του. Με κυρίαρχο στοιχείο του παιχνιδιού τους το καλό, στρωτό και γρήγορο ποδόσφαιρο από το ξεκίνημα, οι Αρκάδες έβαλαν δύσκολα στους αντιπάλους τους. Και αφού στο 10ο λεπτό ο Κάρολ πραγματοποίησε εντυπωσιακή επέμβαση (απέκρουσε ενστικτωδώς σε κόρνερ την κεφαλιά του Ντε Μπλάσις), ο Αστέρας πήρε προβάδισμα στο 14’, όταν σε πανέμορφο συνδυασμό των Περόνε και Ναβάρο, ο δεύτερος νικήθηκε σε τετ α τετ από τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού, όμως ο Ράγιος πήρε το ριμπάουντ και με πλασέ έκανε το 1-0.
 
Ο Ολυμπιακός ανέλαβε τα ηνία του αγώνα, όμως προσπαθούσε με ανορθόδοξο τρόπο να διασπάσει τη σφιχτή άμυνα της ομάδας του Σάκη Τσιώλη και δεν έδειχνε ικανός να τα καταφέρει. Σε μια από τις λιγοστές φάσεις, όμως, που έβαλε την μπάλα κάτω, ο Τζαμέλ Αμπντούν δημιούργησε ρήγμα από αριστερά, έβγαλε τη σέντρα προς την καρδιά της άμυνας του Αστέρα, εκεί όπου ο επερχόμενος και ξεχασμένος από τους αντιπάλους Φουστέρ «κεραυνοβόλησε» τον Φούλοπ για το 1-1 στο 42ο λεπτό.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο, πέραν της φάσης του 68ου λεπτού και ορισμένους τσαμπουκάδες μεταξύ των παικτών, οι οποίοι συνήθως απέφεραν κίτρινες κάρτες μόνο για τους παίκτες του Αστέρα, δεν υπήρξε κάτι το αξιόλογο, αν και στο 89’ οι Αρκάδες λίγο έλειψε να φτάσουν στο γκολ, όταν εκτέλεσαν γρήγορα ένα φάουλ, ο Λέντσε βγήκε απέναντι στον Κάρολ από πλάγια θέση, αλλά ο πορτιέρο του Ολυμπιακού τον σταμάτησε, στέλνοντας το ματς στην παράταση.
 
Εκεί ήταν εμφανές ότι η κούραση έχει επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, όμως οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τον τρόπο να πάρουν κεφάλι στο σκορ από μια στημένη φάση. Κόρνερ του Πίνο στο 98’, ο Φούλοπ αποκρούει την κεφαλιά του Φουστέρ, όμως ο Τζιμπούρ παίρνει το ριμπάουντ και κάνει το 2-1.
 
Το γκολ αυτό «πάγωσε» τους παίκτες του Αστέρα, οι οποίοι προσπάθησαν να αντιδράσουν στο δεύτερο μέρος της παράτασης, βγήκαν μαζικά μπροστά και αυτό επέτρεψε στους αντιπάλους τους να βρουν χώρους. Στο 114’ ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία, όταν βγήκε στην κόντρα, αλλά ο Πιπίνης σταμάτησε την μπάλα στο πλασέ του Πίνο κι ενώ ο Φούλοπ ήταν εξουδετερωμένος, για να φτάσουμε στο 117ο λεπτό και σε ακόμα δύο αποφάσεις του Γιάχου που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον αμφισβητούμενες.
 
Με τον Αστέρα στην επίθεση, ο Ράγιος μπήκε στην περιοχή και σε τζαρτζάρισμα με τον Φέισα, ο Σέρβος τον βρίσκει με το χέρι στο πρόσωπο και τον ρίχνει στο έδαφος. Οι Αρκάδες διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, αλλά αυτό δόθηκε στην απέναντι πλευρά, όταν στην εξέλιξη της φάσης ο Μπαρτολίνι ανέτρεψε τον Αμπντούν οριακά εκτός περιοχής, ο Γιάχος υπέδειξε πέναλτι και ο Αλγερινός το εκτέλεσε εύστοχα για το 3-1.
 
«Ροντέο» και ξύλο στο τέλος
 
Με το γκολ του Αμπντούν «σφραγίστηκε» η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, όμως ο τελικός δεν είχε τελειώσει ακόμα και σημαδεύτηκε από την ένταση που υπήρχε μεταξύ των παικτών στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς.
 
Από έναν καβγά ανάμεσα σε Σιόβα και Σανκαρέ, οι παίκτες έγιναν ένα κουβάρι, μπουνιές, σφαλιάρες, κλοτσιές και σπρωξίματα έπεσαν βροχή, με τον Γιάχο να μοιράζει απλά από μία κόκκινη κάρτα σε Περόνε και Μοδέστο, να σφυρίζει τη λήξη του αγώνα λίγο μετά και τους οπαδούς του Ολυμπιακού όχι απλά να μην πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά να κάθονται «παγωμένοι» στις θέσεις τους. Και αυτό τα λέει όλα...
 
Διαιτητής της αναμέτρησης ο Γιάχος με βοηθούς τους Σαραϊδάρη και Καρατζίκα. Τέταρτος ο Σπάθας, με επιπρόσθετους βοηθούς τους Τριτσώνη και Μάνταλο.
 
Κίτρινες: 30' Κοντοές, 55' Κουρμπέλης, 57' Πιπίνης, 70' Μπαντής (στον πάγκο), 79' Περόνε, 103' Ναβάρο, 107' Ντε Μπλάσις, 119' Μπαρτολίνι - 30' Χολέμπας, 81' Πίνο, 105' Αμπντούν.
 
πηγη: s-sport.gr

Μοιράσου το άρθρο!