Ελλάδα

21/11/2020 - 11:08

Την 21η Νοεμβρίου, με υπερηφάνεια και σεβασμό, θυμόμαστε όσους πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας αναφέρει η ημερήσια διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

 Η 21η Νοεμβρίου, είναι η μέρα που με υπερηφάνεια, συγκίνηση και υπέρτατο σεβασμό θυμόμαστε όλους εκείνους τους υπέροχους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που πολέμησαν στα πεδία των μαxών για την ελευθερία της πατρίδας και για τα ιερά και όσια της φυλής μας. Αυτό υπογραμμίζει στην ημερήσια διαταγή του για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

   «Σήμερα», τονίζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «παρελαύνουν μπροστά μας νοερώς Μαραθωνομάχοι και Σαλαμινομάχοι, πρόμαχοι των Θερμοπυλών και των Πλαταιών, Ιεροί Λόχοι και Μακεδονικές Φάλαγγες, ακρίτες του Βυζαντίου, οπλαρχηγοί και ναυμάχοι της επανάστασης, μακεδονομάχοι και υπερασπιστές των ηπειρώτικων υψιπέδων, Ιερολοχίτες καταδρομείς της Μέσης Ανατολής και μαχητές της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Το δέντρο της ελληνικής γενεαλογίας είναι γεμάτο από ευκλεείς πολεμιστές και οι σελίδες της ελληνικής ιστορίας είναι γραμμένες με αναρίθμητες πράξεις ανδρείας».

 

   «Από τα αρχαία χρόνια του Μιλτιάδη, του Λεωνίδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως τα νεότερα χρόνια του Κατσάνη, του Κατούντα και του Σταυριανάκου, η ελληνική γη δεν σταμάτησε ποτέ να βγάζει ήρωες. Είναι εκείνοι που διαμόρφωσαν το ιδεατό πρότυπο του Έλληνα μαχητή, ένα πρότυπο που διατηρήθηκε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων, απόδειξη τρανότατη κι αυτή της αδιάλειπτης ιστορικής μας συνέχειας» προσθέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 

   «Ο Έλληνας μαχητής», επισημαίνει ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, «είναι στολισμένος με όλες τις αρετές της ελληνικής φυλής κι έχει καλά φυλαγμένες στην ψυχή του τις νουθεσίες των προγόνων του. Στο μυαλό του στριφογυρνά διαρκώς η πατρική συμβουλή 'αιέν αριστεύειν' του ομηρικού Πηλέα προς τον γιο του Αχιλλέα όταν ξεκινούσε για την Τροία. Την καρδιά του δονεί η σκληρή απαίτηση 'ή ταν ή επί τας' της Σπαρτιάτισσας μάνας, την ώρα που παρέδιδε την ασπίδα στο γιο της, ξεπροβοδίζοντάς τον για τον πόλεμο».

 

   Αναφερόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει: «Από την ιερή εκείνη στιγμή που δώσαμε όλοι μας τον στρατιωτικό όρκο, υπογράψαμε ένα απόλυτα δεσμευτικό και απαράβατο συμβόλαιο με την πατρίδα. Ένα συμβόλαιο το οποίο αξίζει και πρέπει να τιμήσουμε με κάθε κόπο, με κάθε προσπάθεια και με κάθε αναγκαία θυσία, αλλά πάνω από όλα με το μυαλό μας επικεντρωμένο στην επίτευξη της νίκης ως το 'άξιον εστί' της ύπαρξής μας».

 

   «Εμπνεόμενοι», συμπληρώνει, «από το αξεπέραστο διαχρονικό πρότυπο του Έλληνα μαχητή, καλούμαστε για μία ακόμα φορά στην μακραίωνη και ένδοξη Ιστορία μας να υπερασπίσουμε την ελληνική γη, την ποτισμένη με το αίμα των προγόνων μας… Καλούμαστε να προασπίσουμε τα ελληνικά νερά και τους γαλάζιους αιθέρες της πατρίδος μας. Καλούμαστε για μία ακόμα φορά να διαψεύσουμε τα όνειρα και τις ιταμές βλέψεις κάθε επίδοξου επιβουλέα και να το πράττουμε με περισσή αυταπάρνηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο».

 

 

   Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι «παραμένουν πολλές όμως δεν μας πτοούν» καθώς «είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Η παρατεταμένη κρίση με τη γείτονα, έγινε εξάλλου η αφορμή για να γεννηθούν νέες ευκαιρίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη χώρα. Ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου μας, για την αναβάθμιση των υποδομών μας αλλά και για την απόκτηση νέων μέσων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αυξάνοντας την αποτρεπτική ισχύ μας στο μέγιστο. Ευκαιρίες, επίσης, και για την ενίσχυση και την ανανέωση του πολύτιμου στελεχιακού μας δυναμικού, που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη των νέων μέσων, με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά και με την πρόσληψη οπλιτών βραχείας ανακατάταξης καθώς και επαγγελματιών οπλιτών, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια».

 

 

   «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την σκληρή σας προσπάθεια, τις θυσίες σας και την αφοσίωσή σας. Συνεχίστε να υπηρετείτε την πατρίδα με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, με πίστη στην στρατιωτική αρετή της ενσυνείδητης πειθαρχίας, αλλά και με αμέριστο ενδιαφέρον για τον συνάδελφο και αυριανό συμπολεμιστή σας. Είστε ο οπλισμένος βραχίων του έθνους, ο μείζων και αδιαμφισβήτητος παράγοντας προβολής της εθνικής ισχύος, η πρώτιστη πηγή υπερηφάνειας όλων των Ελλήνων. Χρόνια πολλά σε όλους σας» καταλήγει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Μοιράσου το άρθρο!