Γεύσεις

30/05/2019 - 06:58

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Το ζαρζαβατικό του καλοκαιριού που έχει πολλούς φίλους και... πολλές εκδοχές είναι αδιαμφισβήτητα η μελιτζάνα. Το ιμάμ μπαϊλντί μπορεί να είναι ένα φαγητό που μας έχει έρθει από την Ανατολή αλλά έχει γίνει πλέον δικό μας. Ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης μας δίνει τη δική του συνταγή. Διαβάστε, εκτελέστε, απολαύστε !

Υλικά :

10 τμχ μέτριες μελιτζάνες

600γρ κρεμμύδια ξερά

6 τμχ σκόρδα ψιλοκομμένα

600γρ  ώριμες ντομάτες

300γρ ελαιόλαδο

20γρ ζάχαρη

20γρ μαϊντανός

1 λεμόνι (χυμός)

2 τμχ δαφνόφυλλο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι



 

Εκτέλεση:

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε την άκρη μόνο του κοτσανιού.

Κόβουμε μια πολύ λεπτή φέτα από τη μία πλευρά και κάνουμε παράλληλες βαθιές χαρακιές, και μετά διαγώνιος κατά μήκος πάντα . Βάζουμε νερό σε μια λεκάνη μαζί με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε αρκετή ώρα, να βγάλουν τα υγρά τους και για να ξεπικρίσουν . Στο μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φέτες . Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο, χωρίς να μαλακώσει τελείως. Προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη , τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά να δέσει, 10 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε το μαϊντανό. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε, πιέζοντας τις ελαφρά. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες, περισσότερη ώρα από την κομμένη πλευρά. Τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος, με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Ανάβουμε το φούρνο στους 180° βαθμούς . Πιέζουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα κάθε μελιτζάνας να ανοίξει αρκετά, σχηματίζοντας μια "βαρκούλα". Γεμίζουμε τα κοιλώματα με τη σάλτσα και ρίχνουμε στα ενδιάμεσα τη σάλτσα που περίσσεψε. Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο, χαμηλώνοντας το φούρνο στους 160°, μετά το πρώτο μισάωρο.

Καλή επιτυχία!!

*O Στράτος Ιωσηφέλλης μεγάλωσε στο Μεσότοπο της  Λέσβου. Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Le Monde στο Τμήμα Μαγειρικής, και μπήκε στο επάγγελμα το 2004. Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως  το Bistro tier “Quartier d’Athènes” ως υπεύθυνος κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant « Διόσκουροι » στο με τον Chef Δημήτρη Πολίτη ως sous-chef, Υπεύθυνος Κουζίνας στο « Άνω Κάτω » στη Γλυφάδα, Διετέλεσε chef στη Μπυραρία “Beer on us” ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), διοχετεύοντας στη μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία και έχει διδάξει μαγειρική ως Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δείτε το εδώ το  βιογραφικό του σεφ 

Μοιράσου το άρθρο!