Γεύσεις

02/05/2019 - 11:13

Ριζότο με πουρέ παντζάρι

Ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης * μας προτείνει ένα διαφορετικό και νόστιμο ριζότο

Υλικά:

500 γρ. φρέσκα παντζάρια

40 γρ ελαιόλαδο

100 γρ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

5 γρ  σκόρδο, ψιλοκομμένη

250 γρ. λευκό μεσόκοκκο ρύζι για ριζότο

150 ml. λευκό κρασί

750 ml. ζωμό λαχανικών, ζεστό

100 γρ παρμεζάνα, τριμμένη + επιπλέον για γαρνίρισμα

αλάτι

πιπέρι

100 γρ βούτυρο

μαϊντανό, για γαρνίρισμα

 

Εκτελεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Πλένουμε τα παντζάρια πολύ καλά και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τα παντζάρια.

Ραντίζουμε τα παντζάρια με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από τον φούρνο όταν είναι έτοιμα και τα ξεφλουδίζουμε .

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με το μισό βούτυρο.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιάφανο.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα δυο λεπτά . Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.

Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αφαιρούμε τα παντζάρια από το φούρνο και πολτοποιούμε το 3/4 από αυτά. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα παντζάρια.

Ρίχνουμε στο ριζότο την παρμεζάνα, τον πουρέ παντζαριών, τα ψιλοκομμένα παντζάρια και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με παρμεζάνα και μαϊντανό , το υπόλοιπο βούτυρο ανακατεύουμε  και σερβίρουμε .

 

Καλή επιτυχία!!

 

*O Στράτος Ιωσηφέλλης μεγάλωσε στο Μεσότοπο της  Λέσβου. Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Le Monde στο Τμήμα Μαγειρικής, και μπήκε στο επάγγελμα το 2004. Έχει εργαστεί ως chef σε εστιατόρια όπως  το Bistro tier “Quartier d’Athènes” ως υπεύθυνος κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant « Διόσκουροι » στο με τον Chef Δημήτρη Πολίτη ως sous-chef, Υπεύθυνος Κουζίνας στο « Άνω Κάτω » στη Γλυφάδα, Διετέλεσε chef στη Μπυραρία “Beer on us” ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), διοχετεύοντας στη μαγειρική του τα χρώματα και τις μυρωδιές της μεσογειακής κουζίνας, από την οποία και εμπνέεται, με δημιουργικό οίστρο και πρωτοτυπία και έχει διδάξει μαγειρική ως Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δείτε το εδώ το  βιογραφικό του σεφ .

Μοιράσου το άρθρο!