Κοινωνία

30/09/2011 - 16:33

Αίσχος: στη Μυτιλήνη στέλνουν τους νεκρούς πακέτο στην Αθήνα για νεκροψία!!!!

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΩΡΟΥ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ανάστατα είναι τα συγγενικά πρόσωπα του 73χρονου ημεδαπού ο οποίος βρέθηκε νεκρός εντός της οικίας του στη Σκάλα Ερεσού, στην Λέσβο την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι, ότι στην Λέσβο δεν υπάρχει ιατροδικαστής από τον Απρίλιο του 2011 και οι συγγενείς πληροφορήθηκαν ότι δεν μεταβαίνει στην Λέσβο ιατροδικαστής από την Αθήνα επειδή λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να καλυφθούν τα οδοιπορικά του. Δεδομένου ότι η εισαγγελέας Λέσβου αρνείται να αναθέσει την ιατροδικαστική εξέταση σε χειρούργο του Βοστάνειου νοσοκομείου,  η μόνη εναλλακτική λύση είναι η μεταφορά της σωρού στην Αθήνα, με έξοδα των συγγενών,  ώστε να διενεργηθεί εκεί η νεκροψία.   Παρά το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικ. Κανελλόπουλος δεν υπήρξε λύση στο ζήτημα.

Υπενθυμίζω ότι η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στα ακριτικά νησιά είναι αναπόσπαστο μέρος των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συνταγματική αρχή της νησιωτικότητας. Και αυτό περιλαμβάνει και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι αναπόσπαστο μέρος του αξιακού συστήματος του Ελληνικού πολιτισμού είναι ο σεβασμός προς τους νεκρούς. Και οι δύο αυτοί αξιακοί κανόνες καταστρατηγούνται με την υπόθεση αυτή. Δηλαδή, εκεί που η έννοια μας ήταν να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν οι ζωντανοί για προβλήματα υγείας τους στην Αθήνα, τώρα θα πρέπει να ταξιδεύουν και οι νεκροί για νεκροψία;

Παρακαλώ να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα, να ικανοποιηθεί το αίτημα των συγγενών για παροχή ιατροδικαστικών υπηρεσιών επιτοπίως στην Λέσβο καθώς και να υπάρξει μόνιμη επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η απουσία ιατροδικαστή από την Λέσβο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!