Κοινωνία

15/07/2011 - 11:44

Κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ και στη Μυτιλήνη για τις αλλαγές στο χώρο της υγείας

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σχετικά με τα όσα ακούγονται τελευταία, για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης που έχουν σχέση με τη μείωση κλινών, γιατρών, την κατάργηση κλινικών, την παράδοση κλινών σε ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και την πιθανή ενοποίηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με το Νοσοκομείο Λήμνου.
Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει την πορεία της, έχει πάρει εδώ και χρόνια τις αποφάσεις της, δεν διαφέρουν στην ουσία από αυτές της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη, συνταυτίζονται δε, με τις επιλογές της Ε.Ε. Αυτές οι αποφάσεις είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Είναι αποφάσεις ενταγμένες στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας, συρρικνώνουν παραπέρα το σημερινό ανεπαρκές δημόσιο σύστημα υγείας. Αδιαφορούν για το ότι θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής για εισαγωγή στα νοσοκομεία. Δε θα υπάρχουν κρεβάτια για έκτακτα περιστατικά, για ΜΕΘ, χειρουργεία κ.λπ. Αδιαφορούν αν οι χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, δε βρίσκουν ούτε τώρα θέση σε ένα ίδρυμα ή κέντρο αποκατάστασης. Μετατρέπουν ακόμα περισσότερους ασθενείς και αναπήρους σε πελατεία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και στην αποκατάσταση. Καλούμε τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, αγρότες, νέους και νέες, τις γυναίκες, να παλέψουμε, ώστε να ανατραπεί η εμπορευματοποίηση της υγείας, η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και ο ασθενής δεν είναι πελάτης. Ρεαλιστικός στόχος είναι: Η Υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.
  • Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας σε όλες τις πόλεις, που να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕα, τους ψυχικά πάσχοντες, για τις ανάγκες της πρόληψης και προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
  • Ανάπτυξη δημόσιων, δωρεάν προνοιακών ιδρυμάτων και άλλων δομών ανοικτής ή κλειστής περίθαλψης για ΑμΕΑ, ηλικιωμένους, χρόνια ή ψυχικά πάσχοντες.
  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων, με κατάργηση της συμμετοχής των εργαζομένων.
  • Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα  δημόσιο νοσοκομείο και κρεβάτι, κανένα Ψυχιατρείο, Κέντρο Υγείας ή Υγειονομική Μονάδα του ΙΚΑ, κανένα προνοιακό ίδρυμα.
  • Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις , φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα για χρόνια ασθενείς και ΑμΕΑ.
  • Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές ή των ΜΚΟ μονάδες Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτικό παροχή υπηρεσιών.
  • Σχεδιασμό της εκπαίδευσης υγειονομικών σε αριθμό και ειδικότητες για την κάλυψη πανελλαδικά όλων των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού.

ΟΛΟΙ την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΗ στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει πανελλαδικά το ΠΑΜΕ, κατά των νέων αντιλαϊκών ανατροπών και περικοπών στο χώρο της Υγείας.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ!

Μοιράσου το άρθρο!