Κοινωνία

20/04/2011 - 14:50

Μπράβο στην Αναστασία Αντωνέλλη! Αποστομωτική απάντηση στους υποκριτές της κοινωνίας μας!!!

Δήλωση της Αναστασίας Αντωνέλλη, Δημοτικής Συμβούλου και Προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου
«Τόση μεγάλη φασαρία για ένα τόσο μικρό θέμα «Και ξαφνικά στη Μυτιλήνη ξέσπασε μέγας καβγάς για το ποιος είναι πιο αρμόδιος να βοηθάει τους απόρους…..» Έτσι θα μπορούσε να αρχίζει το άρθρο του κάποιος διαθέτων χιούμορ δημοσιογράφος. Αλλά ας δούμε το θέμα από την αρχή. Η εκλεγμένη Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου και Δημοτική Σύμβουλος της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» του συνδυασμού του Δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου,- και όχι «η ιδιαιτέρα του Δημάρχου» όπως με χολερικό τρόπο αναφέρουν γιατροί της Γενικής Συνέλευσης του ΙΚΑ χειρόγραφα μάλιστα, όπως υπογράφεται ένα κείμενο που εστάλη χθες στα τοπικά ΜΜΕ, δίχως όμως καμία υπογραφή και σφραγίδα – προσκάλεσε τους γιατρούς να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα δωρεάν παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε άπορους συμπολίτες μας. Αυτό έγινε αφού πριν είχε στείλει ανάλογη επιστολή στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου (με ημερομηνία 8-2-2011) ζητώντας τη βοήθεια των μελών του Ιατρικού Συλλόγου, έχοντας τότε προταθεί από τον Δήμαρχο για την προεδρεία του ως άνω Νομικού Προσώπου. Εκείνος ενώ επί δεκαπέντε ημέρες δεν απαντούσε στην πρόσκλησή μας παρεμβαίνει με επιστολή του με ημερομηνία 24-2-2011 και αφού στο μεταξύ είχαμε ξεκινήσει την ως άνω προσπάθεια και κατακρίνει την προσπάθειά μας αυτή εντελώς συμπτωματικά την ίδια μέρα που κάνει το ίδιο ο κ. Πατερέλλης. Επειδή θεωρήσαμε ότι ίσως έχουμε παραβεί κάποιον ιερό κανόνα των ιατρικών συλλόγων περί δεοντολογίας κλπ ζητήσαμε την γνώμη του Πανελληνίου Ιατρικού συλλόγου η οποία μας δικαιώνει (επισυνάπτουμε το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 527 της 12-4-2011)

Τώρα μετά την επιστολή-ευχαριστία του Δημάρχου προς τους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν, έρχεται μία ανυπόγραφη ανακοίνωση «συνέλευση» γιατρών του ΙΚΑ που χρησιμοποιώντας μία μεγαλόστομη και αερολόγο φρασεολογία, η οποία πέραν του ύφους και ήθους του κειμένου της και την εν γένει «δεοντολογία» της- για έλλειψη της οποίας κατηγορούμαστε εμείς(!), μας κατηγορεί ότι η προσπάθειά μας είναι «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και «ερασιτεχνική», ότι «χωρίζουμε τους γιατρούς σε καλούς και κακούς ενώ ο ιατρικός σύλλογος –εδώ μπερδεύουν και τις σφραγίδες- έχει μεγάλη δράση στον τομέα της δωρεάν προσφοράς.»

Αφήνουμε στην άκρη τα τυπικά και ίσως πονηρά θέματα για το πώς έγινε η ως άνω συνέλευση, πόσοι έλαβαν μέρος σ’ αυτή, πόσο ενημερωμένοι ήταν, γιατί δεν υπογράφουν το ψήφισμα οι γιατροί που μετείχαν, ποιος είχε την πρωτοβουλία και τι επιδιώκει, γιατί η Μυτιλήνη είναι μικρό μέρος, όλοι σχεδόν γνωριζόμαστε και πολλές φορές αναμειγνύονται πολιτικές αντιθέσεις, προσωπικές πικρίες, συμφέροντα και φθόνος δημιουργώντας εκρηκτικά αλλά και κωμικά μείγματα.

Θα σταθούμε στην «κατηγορία» ότι η προσπάθειά μας είναι «επικοινωνιακού χαρακτήρα», λες και γίνεται σε παραμονές εκλογών για παράδειγμα, και «ερασιτεχνική». Δεχόμαστε ότι κάθε παρόμοια προσπάθεια ενός φορέα μπορεί να κατηγορηθεί ως επικοινωνιακή και κάποιες πράγματι είναι. Χρειάζεται όμως ψυχαναλυτής για να κάνει τον διαχωρισμό και δεν νομίζουμε ότι οποιοσδήποτε ιατρικός σύλλογος έχει αυτή την αρμοδιότητα.

Αλλά και «επικοινωνιακός» να είναι ο χαρακτήρας το αποτέλεσμα των προσπαθειών είναι και θα είναι υπαρκτό και ανακουφιστικό για πολλούς άπορους συμπολίτες μας. Πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και να μην κάνουμε «δίκες προθέσεων» εκδίδοντας καταδικαστικές αποφάσεις. Όσον αφορά τα περί «ερασιτεχνισμού», θέλουμε να πούμε ότι πράγματι δεν είμαστε «επαγγελματίες της κοινωνικής αλληλεγγύης». Είμαστε όντως «ερασιτέχνες» και θέλουμε να παραμείνουμε τέτοιοι.  Μπορεί να κάνουμε και λάθη. Ουδέποτε διεκδικήσαμε την αποκλειστικότητα  του “Know How” της κοινωνικής αλληλεγγύης όπως φαίνεται να κάνει ο συγγραφέας της ανακοίνωσης που αυθαίρετα αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του ιατρικού κόσμου, ενώ πάρα πολλοί συνάδελφοι του διαφωνούν με αυτές τις απόψεις, όπως δείχνει η συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα είμαστε ευτυχείς αν υπήρχαν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες από διάφορους ιατρικούς φορείς που βλέπουν την ουσία των πραγμάτων και δεν προβάλλουν διάφορα διαδικαστικά εμπόδια γιατί «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει». Άλλωστε, υπάρχουν και αντίστοιχα επιτυχέστατα παραδείγματα σε άλλους Δήμους, π.χ. Ρεθύμνου.

Η ευχαριστήρια ανακοίνωση για τους γιατρούς που βοηθούν σε αυτήν την προσπάθεια δεν χωρίζει γενικά τους γιατρούς σε «καλούς και κακούς». Θεωρήσαμε καθήκον μας να πούμε ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους γιατρούς που πρώτοι έσπευσαν να μας βοηθήσουν παρά τις «επίσημες» επιφυλάξεις και αντιδράσεις. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε να ευχαριστούμε και τους άλλους που θα συμμετάσχουν. Παιδικού τύπου συναισθήματα ζήλιας είναι ακατανόητα, εκτός αν υποκρύπτουν άλλες επιδιώξεις.

Αυτή άλλωστε, εν προκειμένω, είναι η προγραμματική πολιτική για την υποβοήθηση των απόρων συμπολιτών μας, της νέας Δημοτικής Αρχής, που εκλέχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, ως γνωστόν, και δεν θα ανασταλεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, όσα εμπόδια κι αν παρεμβληθούν από οποιονδήποτε. Λογοδοτούμε στην κοινωνία των πολιτών του τόπου μας και μόνο. Έστω κι αν δεν αρέσει σε κάποιους. Σε κάθε περίπτωση,  μέρες που είναι ευχόμαστε σε όλους Καλή Ανάσταση».

Μοιράσου το άρθρο!