Κοινωνία

13/09/2010 - 13:59

Παρέμβαση Οικολόγων Πράσινων για τα αδέσποτα στη Μυτιλήνη

Το ζήτημα των αδέσποτων στην πόλη της Μυτιλήνης είναι μεγάλο και σημαντικό. Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους φιλοζωικούς συλλόγους, το πρόβλημα παρουσίας αδέσποτων σκύλων συνεχίζει να υφίσταται και το τελευταίο καιρό να διογκώνεται. Διότι τα αδέσποτα ζώα είναι θύματα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, της απανθρωπιάς, της ανευθυνότητας καθώς και της έλλειψης αξιών. Ο Δήμος Μυτιλήνης δεν έχει καμία πολιτική για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ανταυτού τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από φιλόζωους για την εγκληματική παρέμβαση κάποιων για την εξολόθρευση των αδέσποτων σκύλων. Πολλά αδέσποτα σκυλιά της πόλης μας έπεσαν θύμα στοχευμένης δολοφονικής ενέργειας με -προφανή- στόχο τη μαζική τους εξόντωση (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν). Δεν γνωρίζουμε ποια παρανοϊκά μυαλά εμπνεύστηκαν αυτό το αποτρόπαιο σχέδιο, ξέρουμε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο οι ΑΤΟΜΙΚΕΣ όσο και οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ευθύνες γι'; αυτή την κατάντια.Δυστυχώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τα αδέσποτα μόνο ως "αγκάθι" στην εικόνα μιας πόλης που πρέπει να εξαφανίζονται εν όψει εορτών, παρελάσεων και λοιπών εκδηλώσεων κοινωνικού και εθνικού χαρακτήρα! Είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας μας το γεγονός ότι ο "υπεύθυνος καθαριότητας" της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι και υπεύθυνος για τα αδέσποτα και το αστικό πράσινο.

Ο Δήμος είναι απαραίτητο να παρέμβει στο ζήτημα αυτό και να πάρει πρωτοβουλίες και σε μία σειρά απαραίτητων μέτρων ώστε να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των φιλοζωικών συλλόγων και των εθελοντών και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ως οφείλει εκ του νόμου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινα το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Είναι σημαντικό να προλάβουμε την εγκατάλειψη και να προστατέψουμε αυτά τα ζώα από πιθανές νέες μορφές κακοποίησης. Οι ενέργειες που προτείνουμε και στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε τοπικό επίπεδο είναι:

  • Δημιουργία επιτροπής σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την διεύθυνση κτηνιατρικής η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για εξεύρεση λύσεων και αντιμετώπιση του προβλήματος.
    • Δημιουργία δημοτικής υπηρεσίας ελέγχου δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με αρχεία όπου θα κρατούνται όλα τα στοιχεία των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων ζώων.
    • Υποχρεωτική καταγραφή και σήμανση με microchip όλων των δεσποζόμενων ζώων σε συνεργασία με την διεύθυνση κτηνιατρικής. Δεν θα εξαιρούνται οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αδέσποτων. για τον λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητη την συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους. Να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.
    • Ειδικό πρόγραμμα για δωρεάν στειρώσεις και κτηνιατρική περίθαλψη σε ποιμενικούς σκύλους και ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς.
    • Πρόστιμα σε όσους αφήνουν να γεννούν ανεξέλεγκτα ζώα και στην συνέχεια τα πετούν ή τα εγκαταλείπουν, όπως και σε όσους προβαίνουν σε κακοποιήσεις, δηλητηριάσεις, εγκαταλείψεις. Συχνή και συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα τους όπως και για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος για την κακοποίηση των ζώων.
    • Δημιουργία δημοτικού προγράμματος υιοθεσιών αδέσποτων ζώων. Να προχωρήσει ο δήμος σε διαφημιστική καμπάνια προωθώντας τις υιοθεσίες. Να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες για το πρόγραμμα των στειρώσεων, για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, για το πρόγραμμα υιοθεσιών κ.λ.π.
    • Μέτρα κατά της θανάτωσης ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες». Περιορισμοί διακίνησης στις ουσίες που χαρακτηρίζονται τοξικές από τον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, καταγραφή των στοιχείων των αγοραστών, ολική απαγόρευση για όσες ουσίες δεν είναι απόλυτα απαραίτητες για άλλες χρήσεις. Εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με τη Νομαρχία/Περιφέρεια σε φυτώρια και όσους εμπορεύονται φυτοφάρμακα (γεωπόνοι) για τον εντοπισμό παράνομων σκευασμάτων. Απαγόρευση της πώλησης σκευασμάτων που σκοτώνουν ζώα (ποντικοφάρμακα) από Supermarkets και μη εγκεκριμένα καταστήματα.
    • Μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία που παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα. Διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων.
    • Διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ζώων. Έκδοση φυλλαδίων ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και τις ποινές που προβλέπει ο Νόμος. Η προώθηση του εθελοντισμού μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις υπάρχουσες δομές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη από εθελοντική προσφορά.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ ζητούν από όλους τους αρμοδίους φορείς να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική προστασία όλων των ζώων και θα προάγουν το σεβασμό απέναντι στη φύση και στα ζώα.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός μας κρίνεται και από τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!