Κοινωνία

18/10/2011 - 18:04

Τι υπάρχει δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης; - Απάντηση: Μια χωματερή... !!!

«Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα…»
Γράφει: Μπαλάσκας Στρατής/ εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
18/10/2011

Μια χωματερή σε επαφή με το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης Μια πραγματική χωματερή έχει αναπτυχθεί σε επαφή με το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης, ορατή από κάθε επισκέπτη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου και κατά παράβαση των όσων οι νόμοι ορίζουν. Και μπορεί μεν να μην είναι ξεκάθαρο το σε ποιον ανήκει ιδιοκτησιακά ο χώρος όπου έχει αναπτυχθεί η χωματερή (όπως ακόμα και τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου), όμως και μόνο η ύπαρξή της και η δυστυχώς ανάπτυξή της αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που η αρμόδια Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων καλείται επιτέλους να αντιμετωπίσει.

Στάνη με ζώα, παλιά έπιπλα και σκουπίδια κάθε λογής βρίσκονται σε οικόπεδο σε επαφή με το συρματόπλεγμα του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης, λίγα μέτρα από το κοίλο του αλλά και την είσοδό του. Ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου για να μπει σε αυτόν, περνά δίπλα από το χώρο ντροπή για τον πολιτισμό, που έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Πολλοί αναγνώστες μας που το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκαν το Αρχαίο Θέατρο, με τηλεφωνήματα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εικόνα που αντικρίζει κανείς σε ένα χώρο που κατά τα άλλα έχει ενταχθεί σε προγράμματα υλοποίησης προγραμμάτων πολιτισμού, ενώ κάποιοι ονειρεύονται και την… αναστήλωσή του!

Σα να μην έφτανε αυτό, ο προφανώς παρανομών ιδιώτης, με την ανοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του Δήμου Λέσβου, κλέβει νερό από την παροχή νερού στο Αρχαίο Θέατρο. Με λάστιχο ποτίζει τα ζώα που διατηρεί στη στάνη του, τη στάνη που «στεφανώνει» το κοίλο του Αρχαίου Θεάτρου.

Όλγα Φιλανιώτου: «Το θέμα θα λήξει σύντομα…»

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα, η προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου, εξήγησε πως ακόμη εκκρεμεί το να ξεκαθαριστεί, με το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, το καθεστώς ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου οικοπέδου. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθεί ο άνθρωπος αυτός», λέει η ίδια. «Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο το σε ποιον ανήκει ο χώρος, εάν δηλαδή πρόκειται για δημόσια έκταση ή αν είναι κομμάτι παρακείμενου ιδιωτικού χώρου, που είναι στο στάδιο απαλλοτρίωσης. Το σίγουρο είναι πως το θέμα θα λήξει σύντομα, αφού το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων προχωρά και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.»

[gallery orderby="post_date"]

Μοιράσου το άρθρο!