Κοινωνία

10/05/2019 - 08:34

100 χιλιάδες ευρώ στην Caritas Hellas για τη στήριξη των προσφύγων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή του Καρδινάλιου Krajewski στη Λέσβο: ο Καρδινάλιος, συνοδευόμενος από τους Αρχιεπισκόπους  Σεβασμιοτάτους  κ. Hollerich  και κ. Ροσσολάτο, μετέφερε την έμπρακτη αλληλεγγύη του Πάπα Φραγκίσκου  στην  Κάριτας Ελλάς και σε άλλες οργανώσεις που συνεργάζονται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

«Δεν  το θυμάμαι». Η Sheela, μία πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ηλικίας 13 ετών, απάντησε  κατ 'αυτόν τον τρόπο σε εκείνους που την ρωτούν από ποια  ασιατική χώρα προέρχεται. Την συναντάμε στη Λέσβο στο κέντρο αναψυχής Team Humanity, κοντά στο κέντρο της Μόρια, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, την κύρια πόλη του ελληνικού νησιού. Υπάρχουν δραστηριότητες διασκέδασης, υπάρχει ένας κινηματογράφος, μαθήματα γυμναστικής: υπάρχουν μεταξύ 500 και 800 παιδιών, χάρη σε ιδιωτικές δωρεές, "όχι από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κρατικούς πόρους" διευκρινίζει  ο διευθυντής Salam Aldeen που είναι από μητέρα Δανέζα και  πατέρα Ιρακινό,  ο οποίος από το 2016  έχει επιλέξει χωρίς δυσκολία να σώζει  ζωές στη θάλασσα και στη συνέχεια να αφιερωθεί στα μικρά παιδιά.

Το κέντρο της Μόριας επισκέφθηκε  προχθές χθες ο Καρδινάλιος Κόνραντ Κράιεφσκι, ο αποστολικός απεσταλμένος  που  ήρθε στη Λέσβο για να φέρει ένα χάδι του Πάπα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

100 χιλιάδες ευρώ και όχι μόνο

Στα παιδιά του Κέντρου της Ανθρωπιστικής Ομάδας ο Καρδινάλιος έφερε ένα ιδιαίτερο "χάδι" του Πάπα, μια συμβολή για την κατασκευή ενός εσωτερικού χώρου παιχνιδιού. Αλλά δεν είναι η μόνη χειρονομία της εγγύτητας του Πάπα Φραγκίσκου για τους μετανάστες της Λέσβου, που είναι κυρίως Αφγανοί, αλλά και Ιρακινοί, Ιρανοί, Σύριοι, Βορειοαφρικανοί: υπάρχουν 70 000 στην Ελλάδα, μόνο 14.000 νησιά και 7000 στη Λέσβο. Ο Καρδινάλιος Krajewski έφερε μια δωρεά 100.000 ευρώ ως συμβολή του Αγίου Πατέρα στο εξαίρετο έργο της Κάριτας Ελλάς υπέρ των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.

Η προτεραιότητα: να σωθούν άνθρωποι 

«Σταλθήκαμε  από τον Πάπα Φραγκίσκο, διότι  η Ευρώπη έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν τόσα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Καρδινάλιος σε συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Ανδρέα Γκουγκούλη, τον υπεύθυνο της ελληνικής κυβέρνησης για την υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών. Ο εκπρόσωπος των αρχών της Αθήνας εξήγησε πώς η Ελλάδα ζητά από την Ένωση, την παραμονή των ευρωεκλογών, ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ και ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. "Για να σώσουμε τους ανθρώπους" που είναι ήδη στα χωράφια, ο Καρντέλλ Κράιεβσκι είπε, παραμένει η προτεραιότητα: αυτοί είναι άνθρωποι που «περιμένουν το μέλλον, σημαδεύονται από ελπίδα», πρόσθεσε, μιλώντας στο Vatican News κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ελαιώδες πεδίο Grove, ακριβώς μπροστά από το hot-spot του Μόρια, ένα σύμπλεγμα από αυτοσχέδιες σκηνές και στρατόπεδα, όπου, λέει ο Mihan, ένας Αφγανός γιατρός 32 ετών, κάθε ασθένεια αντιμετωπίζεται με παρακεταμόλη, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, "εδώ υπάρχουν ήδη περιπτώσεις ψώρας".

Να ανοίξει η Ευρώπη τις πόρτες της

Ενώπιον αυτών  των συνεχώς επιδεινουμένων συνθηκών και δυστυχιών, «ο Άγιος Πατέρας - είπε ο Καρδινάλιος  - έχει στείλει υποστήριξη στην Κάριτας Ελλάς, που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό: 100.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες, αλλά πάνω απ 'όλα ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να αποτελέσει γέφυρα για μια καλύτερη ζωή για αυτούς τους ανθρώπους, που αναζητούν τη «γη της επαγγελίας». Εδώ βλέπουμε πολλά παιδιά, πολλές έγκυες γυναίκες, που επί μήνες περιμένουν την Ευρώπη να ανοίξει τις πόρτες της, επειδή εδώ δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Ο Ποντίφικας – ολοκλήρωσε ο Καρδινάλιος-  θυμίζοντας την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο το 2016 – έφυγε από εδώ πριν από τρία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δεν έφυγε  ποτέ από τα αυτά τα κέντρα  προσφύγων ".

Μοιράσου το άρθρο!