Κοινωνία

24/04/2020 - 21:46

122 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από το ΚΥΤ Μόριας σε ξενοδοχεία της Λέσβου

Η Ύπατη Αρμοστεία μετακινεί ηλικιωμένους και ευπαθείς από την υπερσυνωστισμένη δομή στη Μόρια για να μειώσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Η Ύπατη Αρμοστεία μετακινεί ηλικιωμένους και ευπαθείς από την  υπερσυνωστισμένη δομή στη Μόρια για να μειώσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Ως έκτακτο μέτρο περιορισμού του κινδύνου του κορωνοϊού, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) μετακίνησε 122 ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους αιτούντες άσυλο σε ενοικιασμένα ξενοδοχεία στη Λέσβο.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η Υ.Α. έχει αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλα νησιά του Αιγαίου με υπερπλήρεις δομές υποδοχής, σε μια προσπάθεια να προστατέψει αυτούς που θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση έξαρσης του ιού, αλλά και να μειώσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, και με τα προϋπάρχοντα και μακροχρόνια ζητήματα προστασίας να επιδεινώνονται λόγω του COVID-19, η Υ.Α. συνεχίζει να κάνει έκκληση για αύξηση των μεταφορών αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, από τα νησιά σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, λαμβάνοντας πάντα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για ασφαλή μετακίνηση. 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα ανάμεσα σε εκπροσώπους του Γραφείου της Υ.Α. στη Λέσβο και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, αποσαφηνίστηκε ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς και ο προσωρινός της χαρακτήρας. Επίσης δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς ορισμένες ανακρίβειες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. 

Αν και δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΚΥΤ Μόριας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υπαρκτός για τους χιλιάδες που συνωστίζονται εκεί, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η τήρηση αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο χεριών είναι σε γενικές γραμμές αδύνατον να τηρηθούν, ενώ η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και υπηρεσίες υγείας είναι ελάχιστη. «Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι που είναι πιο ευπαθείς στις επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, να μη μείνουν εκτεθειμένοι στις ανθυγιεινές συνθήκες υπερπληθυσμού» δήλωσε η Astrid Castelein, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στη Λέσβο. «Η μετακίνησή τους μακριά από αυτές τις επισφαλείς συνθήκες προστατεύει όχι μόνο τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, αλλά και την τοπική κοινωνία και τη δημόσια υγεία. Ενώ η ενοικίαση ξενοδοχείων αποτελεί έκτακτο μέτρο, η έκκλησή μας για μεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα παραμένει πιο δυνατή από ποτέ» πρόσθεσε. 

Έπειτα από αίτημα όλων των δημόσιων φορέων υγείας της Μυτιλήνης, η Υ.Α. συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς για τη δημιουργία ιατρικών μονάδων, και χώρων εξέτασης και καραντίνας  κοντά στο ΚΥΤ Μόριας. Επίσης, στηρίζουμε την προσπάθεια να ενισχυθεί η δυνατότητα παροχής νερού και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής, μοιράζουμε είδη ατομικής υγιεινής, συνεχίζουμε το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, και βοηθούμε στην κινητοποίηση των κοινοτήτων για την προώθηση των μέτρων προστασίας της υγείας μέσα και γύρω από το κέντρο. 

Η Υ.Α. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις κεντρικές και τοπικές αρχές, αλλά και με την τοπική κοινωνία, ώστε όλοι να έχουν την προστασία που χρειάζονται εν μέσω αυτής της πανδημίας. Μπορούμε να νικήσουμε τον ιό μόνο όταν όλοι είμαστε προστατευμένοι.    

 

Μοιράσου το άρθρο!