Κοινωνία

16/09/2020 - 12:04

200 παραβατικοί μετανάστες διασκορπισμένοι στα βουνά - "Όχι" κατοίκων Μόριας στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων λόγω της έκρυθμης κατάστασης που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή των χωριών μας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αίσια έκβαση και εκτόνωση αυτής. Υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας στους κατοίκους με δεδομένο ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες μετανάστες - ανάμεσά τους και οι 200 περίπου παραβατικοί του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ-, είναι διασκορπισμένοι στα βουνά, κατεβαίνουν στα χωριά και στην πόλη για προμήθειες, κανείς δεν γνωρίζει πού και πώς διαβιούν, ποιός είναι φορέας covid-19 και ποιος όχι. 

 

Η πρόσβαση στην πόλη είναι αδύνατη από την εθνική οδό και τεράστια έργα γίνονται με fast track διαδικασίες για να δημιουργηθεί η νέα προσωρινή δομή εκτάκτου ανάγκης στον Καρά Τεπέ. Δηλαδή μια δομή πάλι δίπλα στην περιοχή μας και πιο κοντά στον αστικό ιστό. 

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος μονιμοποίησης του νέου αυτού καταυλισμού του Καρά Τεπέ λόγω των εργασιών και των μεγάλων επεμβάσεων στο χώρο αλλά και κυρίως λόγω της χτεσινής απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αφορά τη μίσθωση γεωτεμαχίων που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (αρ. πρωτ. 11352/14-09-2020). 

 

Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στη λειτουργία της εν λόγω δομής καθότι βρίσκεται εντός αστικού ιστού, δίπλα σε Παναγιούδα-Μόρια και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, δίπλα και πάνω σε κεντρική οδική αρτηρία, εντός στρατιωτικής περιοχής και πλησίον ζώνης χονδρεμπορίου απ' όπου τροφοδοτείται η αγορά της Μυτιλήνης. 

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συζητήσει υπεύθυνα και να προτείνει εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις. Οι αδιέξοδες πολιτικές, η απουσία ολοκληρωμένων προτάσεων, η μη ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων, η ανευθυνότητα και η NIMBY («όχι στην αυλή μου») τακτική ορισμένων οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.  

 

Επειδή δεν φαίνεται να εισακούγονται οι προτάσεις απεμπλοκής του νησιού μας από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και δεν θα γίνει μεταφορά όλων των μεταναστών εκτός νησιού όπως ζητούν, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο σχέδιο, δεδομένου ότι ελλείψει εφικτής πρότασης, υπάρχει κίνδυνος μονιμοποίησης της δομής του Καρά Τεπε.  

 

Προτείνουμε μετεγκατάσταση της δομής του Καρά Τεπέ σε περιοχή εκτός αστικού ιστού και κατοικημένων οικισμών μακριά από κεντρικές οδικές αρτηρίες, στρατιωτικές και εμπορικές ζώνες. Υπάρχουν τέτοιες θέσεις στο κέντρο του νησιού.

 

Αυτή, εξάλλου, είναι η θέση και η πρόταση του Συλλόγου μας εδώ και τρία περίπου χρόνια. Τώρα πρέπει να μας ακούσουν οι ιθύνοντες και να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλία ΑΜΕΣΑ.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

 

Phtoto Credit: Elias Marcou / SOOC

Μοιράσου το άρθρο!