Κοινωνία

08/04/2013 - 15:03

2η Εαρινή Σύναξη των προσκοπικών ομάδων της Λέσβου

2η Εαρινή Σύναξη των προσκοπικών ομάδων της Λέσβου

2η Εαρινή Σύναξη των προσκοπικών ομάδων της Λέσβου

Δ

εκάδες Πρόσκοποι από όλη τη Λέσβο συμμετείχαν στην τριήμερη κοινή δράση των Προσκοπικών Ομάδων του νησιού στην περιοχή του καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα στο Μανταμάδο. που διοργάνωσε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου το τριήμερο 5. 6 και 7 Απριλίου και είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «2η Εαρινή Σύναξη των προσκόπων της Λέσβου – ‘Ο κόσμος και ο χρόνος του κυρίου Χ’».

Στη γεμάτη από εμπειρίες, περιπέτεια, παιχνίδι και γνώσεις δράση συμμετείχαν Πρόσκοποι (παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών αγόρια και κορίτσια) από τη 2η Ομάδα Προσκόπων Μυτιλήνης, την 3η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, την 5η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και την 6η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Πλωμαρίου.

 

Αμέσως μετά το μεσημέρι της Παρασκευής στελέχη της Περιφερειακής Εφορείας μαζί με βαθμοφόρυς του κλάδου Προσκόπων και Ανιχνευτές Προσκόπους (μεγάλους εφήβους) έφτασαν στα βουνά της Μαν΄ Κάτσα και έστησαν τις υποδομές για την υλοποίηση της δράσης.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου και στη διασταύρωση της εθνικής οδού Μυτιλήνη – Μανταμάδου με το χωματόδρομο στην περιοχή του Ασπροποτάμου παρατηρήθηκε πραγματικός… «προσκοπικός συνωστισμός». Ο «κύριος Χ» χαμένος στον κόσμο και στο χρόνο υποδεχόταν τις μικρές προσκοπικές παρέες, τις ενωμοτίες, και τις καθοδηγούσε για το πώς θα φτάσουν στη Μαν’ Κάτσα. Στο χώρο όπου όλες τις επόμενες ώρες και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής ξεπερνώντας κάποιες δοκιμασίες θα προσπαθούσαν να στείλουν πίσω τον κύριο Χ στον πραγματικά δικό του χωροχρόνο.

Μετά την άφιξη στη Μαν’ Κάτσα, το στήσιμο της κατασκήνωσης και την επίσημη έναρξη της δράσης στο χώρο του καταρράκτη  άρχισε η σειρά των «δοκιμασιών». Προσκοπικές γνώσεις δηλαδή τίποτα άλλο από βιωματική εκπαίδευση σε κανόνες προστασίας της φύσης και ζωής με ασφάλεια σε αυτήν, πολλά παιχνίδια και τραγούδια. Παρών και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου που έδειξε στα παιδιά τα σημάδια ροής της λάβας από το μεγάλο ηφαίστειο, το σημερινό βουνό Λεπέτυμνος και τη δημιουργία του «λάκκου» με το μεγάλο καταρράκτη από την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το σκοτάδι δεν σταμάτησε τις προσπάθειες των Προσκόπων… Παιχνίδια και τραγούδια γύρω από τη φωτιά. Παιχνίδια και γνώσεις και την Κυριακή από νωρίς το πρωί. «Δοκιμασίες» που περιλάμβαναν καταρρίχηση από τα βράχια, κατασκευή γέφυρας πάνω από το ποτάμι, ισορροπία και τοξοβολία που με απόλυτη ασφάλεια αλλά και υποδειγματική συνεργασία υλοποίησε η εταιρεία “Lesvos Adventure”.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής και στη Μαν΄ Κάτσα οι Πρόσκοποι αποχαιρετούσαν τον κύριο Χ που επέστρεφε στο χωροχρόνο του ενώ αυτοί επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Τα βουνά, τα βράχια, τα ποτάμια και ο μεγάλος  καταρράκτης της Μαν΄ Κάτσα έμειναν στη θέση τους πραγματικά μαγικά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει για την αμέριστη βοήθεια τους στην υλοποίηση της Εαρινής Σύναξης των Προσκόπων της Λέσβου

το Στρατιωτικό Διοικητή Λέσβου Υποστράτηγο Δημήτριο Μήττα, καθώς και το Διοικητή και το προσωπικό του 265 ΤΕ,

την εταιρεία “Lesvos Adventure” και το Νεκτάριο Παρασκευαϊδη,

τον Πρόεδρο του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου καθηγητή Νίκο Ζούρο. 

 

Μοιράσου το άρθρο!